Endless Love: музиката на Zone C в памет на Васил Пармаков

Endless Love: музиката на Zone C в памет на Васил Пармаков

Беше около средата на 90-те години. В един пролетен следобед вървях по улица „Кърниградска“ в посока булевард „Витоша“. Внезапно от една от сградите зазвуча музика. Заслушах се, тъй като бях силно впечатлен от спонтанните импровизации, които свободно се изливаха и нарушаваха рутината на ежедневието. Предположих, че това беше репетиция в един от новооткритите джазови клубове, които по онова време никнеха като гъби след дъжд в София. Така открих за себе си явлението „Зона Ц“, в което очевидно свободата на волеизявлението беше висша ценност. При това не само в музикалния смисъл. Жанровото многообразие, което триото демонстрираше, както и универсалните качества на пианиста Васил Пармаков, басиста Веселин Веселинов – Еко и барабаниста Стоян Янкулов – Стунджи бяха нещо ново за България, а също и за мен, тъй като по онова време се занимавах с други неща и музикалният живот беше малко встрани от мен.

Васил Пармаков си отиде от нашия свят през 2016 г., а музиката на „Зона Ц“ отново ще звучи в почит към него тази седмица – на 29 май от 20:30 ч. в „София лайв клуб“. Събитието е озаглавено Endless Love по идея на мениджъра Дора Арабаджийска. Това е третият концерт, който колеги и приятели организират в негова памет.

„Васко Пармаков беше ерудит.“ – сподели Веселин Веселинов – Еко при гостуването си в All-Time Jazz Masters през миналата седмица. „Той не беше само музикант. Четеше, задълбаваше се в неща, в които други хора оставаха на повърхността. Например пишеше графично като художник и имаше виждане как да изглежда написаното“. И действително (правописът в цитата е в оригинал):

Годината бе 2056. Пътувах с личния си автомобил ;Майбах де лукс;- към дома за ветерани от БГ поп и рок музиката,който се намираше в околностите на Нови Хан.Беше ми предложено,да
ме вземат от къщи с един от 15-те ;Кадилака;, принадлежащи
на дома...

„Васил Пармаков пишеше така както импровизираше в музиката.“ – добави Стоян Янкулов – Стунджи: „Той беше стопроцентов джазмен, винаги оригинален“. Eзикът на Васил Пармаков е „джаз в писмен вид“.

„Васил беше по-скоро изобретател, отколкото импровизатор.“ – резюмира в края на предаването Еко. „В някакъв ужасен ресторант, в който всички ядат и пият и никой не те слуша, изпод пръстите му излизаха невероятни фрази, които бих окачествил по-скоро като изобретение, отколкото като импровизация.“ – каза той.

Без съмнение характерът на човека проличава във всичко, до което той се докосва. Понякога артистът Васил Пармаков е бивал нежен и лиричен, друг път – подчертано гневен и саркастичен. Едно нещо обаче е сигурно: Васил Пармаков винаги е бил бунтар. Бунт срещу статуквото. Или накратко – нонконформист!

Концертът Endless Love с музиката на „Зона Ц“ и в памет на Васил Пармаков ще бъде на 29 май от 20:30 ч. в „София лайв клуб“ и ще е с участието на Васил Спасов – пиано, Мирослав Иванов – китара, Веселин Веселинов – Еко – бас и Стоян Янкулов – барабани. Специални гости са Иван Лечев – китара, Петър Пармаков – бас, Атешхан Юсеинов – китара, Димитър Карамфилов – бас, Атанас Попов – барабани, Милен Кукошаров – пиано, Росен Захариев – Роко – тромпет, Росен Ватев – барабани, Христо Йоцов – барабани, Касиел Ноа Ашер и други.

  • Интервюто на Емил Войников с Веселин Веселинов – Еко и Стоян Янкулов – Стунджи можете да чуете тук или чрез бутона „Аудио“.