Емилия Маркова, Богдана Карадочева и Найден Вълчев с награда „Златно перо“

Емилия Маркова, Богдана Карадочева и Найден Вълчев с награда „Златно перо“

Свързаните с джаз музиката и някои от най-ярките моменти в песенното ни изкуство Емилия Маркова, Богдана Карадочева и Найден Вълчев получават наградата „Златно перо“ тази тодина. Отличията се връчват от Класик ФМ и галерия „Макта“. Джаз ФМ участва в избора на носителите. Церемонията ще се състои на 21 май от 16 ч. под куполите на Ларгото и ще бъде последвана от традиционния концерт „Европа танцува“. Събитията са част от Европейския музикален фестивал, организиран от „Кантус фирмус“ и провеждан с подкрепата на Министерство на културата. Той е сред стратегическите събития в Календара на културните събития на Столична община и е под патронажа на столичния кмет Йорданка Фандъкова.

За поредна година 24-ма изтъкнати личности в изкуството и културата ще бъдат отличени с наградата „Златно перо“ за техния ценен принос. 23-ма се определят от комисия, а 24-ят – от публиката. Предложения можете да правите до 19 май на имейл [email protected]. Изборът на публиката ще бъде обявен на самата церемония на 21 май.

Емилия Маркова е една от големите български вокалистки в джаз и поп музиката. Сред златните ни класики е „Песен за трите желания“, нейна е и „Обич над Янтра“. Емилия Маркова е известна с вокалните си импровизации в изпълнения със състави като ЕОБРТ, оркестър „София“ и „Студио 5“.

Преди Богдана Карадочева да стане една от големите звезди на популярната ни музика, тя е свързана с джаза и има незабравими изпълнения с Естрадния оркестър на Българското радио и телевизия. С брилятната си фраза и силната емоция в изпълненията тя ни даде неизброимо много незабравими песни. През 1969 г. Богдана Карадочева става носител на Голямата награда на „Златният Орфей“.

Найден Вълчев е един от големите ни текстописци. Негова е песента „Една българска роза“ с музика на Димитър Вълчев. В ефира на Джаз ФМ го слушаме с изпятото от Кирил Семов откровение за любовта „Синя вечер“ по музика на Емил Георгиев. Изпълнението е с ЕОБРТ под диригентството на Милчо Левиев.

Пълен списък на носителите на „Златно перо“ за 2021 г.

1. Акад. Людмил Стайков, театрален и кинорежисьор
2. Проф. Стойка Миланова, цигулар и педагог
3. Найден Вълчев, поет текстописец, писател
4. Светослав Пеев, актьор
5. Проф. Надежда Сейкова, театрален режисьор и педагог
6. Борислав Иванов, диригент
7. Проф. Емил Попов, скулптор
8. Соня Йончева, оперна певица
9. Кирил Манолов, оперен певец
10. Проф. Александър Шурбанов, поет, писател, преводач
11. Богдана Карадочева, естрадна певица
12. Анастасия Панайотова, художник
13. Драгомир Драганов, телевизионен журналист
14. Георги Стрезов, композитор на филмова и театрална музика
15. Иво Сиромахов, писател
16. Емилия Маркова, поп и джаз певица
17. Драматичен театър „Стоян Бъчваров“ – Варна по повод вековния юбилей на театъра
18. Дора Драганова, композитор
19. Иван Вукадинов, художник
20. Зефира Вълова, цигулар
21. Гуна Иванова, фолклорна певица
22. Петко Койчев, директор на Драматичен театър „Рачо Стоянов“ – Габрово
23. НУМТИ „Добрин Петков“ – Пловдив по повод 75-та годишнина на училището
24. Награда на слушателите на Classic FM

Наградите ще връчат представители на Министерство на културата и Столична община, общественици, културни деятели и лауреати на отличието, както и членове на екипа на bTV Radio Group. Сред удостоените през годините със „Златно перо“ творци в джаза са легендарните ни вокалисти Мими Николова, Лиана Антонова, Маргарита Радинска, доайенът на виолата Валентин Геров, композиторите и инструменталисти Антони Дончев, Христо Йоцов, младите артисти Мирослава Кацарова, Хилда Казасян, Велислав Стоянов, Михаил Йосифов, Мирослав Турийски и др.

Водещ на церемонията ще бъде Георги Митов от Classic FM радио, а специално участие в тържеството ще вземе Държавният фолклорен ансамбъл „Филип Кутев“ с художествен ръководител Георги Андреев.

Честването на българската култура ще продължи с музикално-танцовото събитие „Европа танцува“. В него се включват танцово училище Dance Academy, балетна школа „Маша Илиева“, Държавен фолклорен ансамбъл „Здравец“, фолклорен ансамбъл „Средец“, танцово ателие „Алегрета“, Клуб по спортни танци „Стил“ към Националния дворец на децата, танцов ансамбъл от 144 СУ „Народни будители“ и др. Програмата се осъществява в партньорство с Общински културен институт Дом на културата „Средец“ и Институт „Сервантес“. Входът е свободен.