Елизабет Питкерн свири на Червената цигулка Stradivarius – Red Mendelssohn с Оркестъра на Класик ФМ под диригентството на Максим Ешкенази в цикъла „Музиката на Америка”

Елизабет Питкерн свири на Червената цигулка Stradivarius – Red Mendelssohn с Оркестъра на Класик ФМ под диригентството на Максим Ешкенази в цикъла „Музиката на Америка”

Звукът на цигулката Stradivarius – Red Mendelssohn от 1720 г., за която се смята, че е вдъхновила наградения с „Оскар” филм „Червената цигулка” на Франсоа Жирар, ще чуем в София на 30 януари от 19:30 ч. в зала „България”. На нея свири американската цигуларка Елизабет Питкерн, една от най-харесваните солистки отвъд океана. Заедно с Оркестъра на Класик ФМ радио под диригентството на Максим Ешкенази тя ще изпълни романтично-виртуозния Концерт за цигулка и оркестър №1 в сол минор от Макс Брух.

Елизабет ПиткернЕлизабет Питкерн

Елизабет Питкерн произхожда от семейство на музиканти. Тя започва да свири на цигулка на тригодишна възраст и прави своя дебют с оркестър на 14 год. с Концерт за цигулка №3 от Сен-Санс. Тя продължава музикалното си обучение в Лос Анджелис, където учи при видния професор по цигулка Робърт Липсет в Университета на Южна Калифорния. По-късно Елизабет Питкерн преподава там в продължение на десет години. Участник в Marlboro Music Festival, тя изпълнява камерна музика с членове на струнните квартети „Джулиард” и „Гуарнери”. Елизабет Питкерн дебютира в Ню Йорк през 2000 г. с New York String Orchestra в Alice Tully Hall на „Линкълн център” и свири като солист с Оркестъра на Филаделфия. Тя е президент, директор и художествен ръководител на Luzerne Music Center Festival в Ню Йорк. По време на своите турнета отделя време за изнасяне на майсторски класове. Елизабет Питкерн е свирила като солист с оркестрите Alexandria Symphony, ProMusica Arizona, камерен оркестър McGill (Канада) и Glens Falls Symphony. Концертирала е на фестивала Astoria Music и на конференцията на ESTA (European String Teachers Association) в Оксфорд, Великобритания.


Елизабет Питкерн изпълнява сюита „Червената цигулка” от Джон Корлиано в Зимната градина на Световния финансов център в Ню Йорк с Камерен оркестър Knickerbocker под диригентството на Гари Фейгън.

Концертът от цикъла „Музиката на Америка” на „Кантус Фирмус” и фондация „Америка за България” ще включи изпълнение на една от най-популярните симфонии в музикалната литература – Симфония №5 от Лудвиг ван Бетовен.  

Роджър ПшитулскиРоджър Пшитулски

Друг специален акцент на музикалната среща на 30 януари ще е световната премиера на Earth Rites от Роджър Пшитулски. Творбата е създадена специално за събитието и е посветена на Оркестъра на Класик ФМ радио. Темата на тази пиеса е фокусирана върху Земята и процеса на раждането на една планета. „В музиката на творбата има моменти на спокойствие, напрежение, кинетична реакция и радост”, казва Роджър Пшитулски. Младият американски композитор ще пристигне у нас специално за концерта и ще участва в подготовката на оркестъра за премиерата.

  • Билетите за концерта са в продажба на касата на „Кантус Фирмус” в зала „България”. Работно време: от понеделник до петък от 9:30 до 13:30 ч. и от 15 до 19 ч. Продажба онлайн: www.ticketsbg.com.

Оркестърът на Класик ФМОркестърът на Класик ФМ

В „Музиката на Америка” на 16 март от 19:30 ч. в Зала 1 на НДК: „Disney in Concert: Вълшебната музика от филмите на „Дисни”. Любими мелодии от анимационните мюзикъли „Малката русалка”, „Цар Лъв”, „Красавицата и звяра”, „Покахонтас”, както и от хитовия филм от 2013 г. – „Замръзналото кралство”, ще представят Оркестърът на Класик ФМ радио с диригент Григор Паликаров и солистите Орлин Павлов, Милица Гладнишка, Весела Бонева и Александър Мутафчийски. Изпълненията ще бъдат съпроводени с атрактивна анимация с HD качество, с която на екрана ще оживеят любимите на много деца и възрастни герои.

Откъси от мюзикъли на Ленард Бърнстейн ще чуем в изпълнение на Крий Карико и Рос Ликайтс – изявени певци от „Бродуей”, и под диригентството на Роб Фишър, носител на наградата „Тони”, в програмата „Ню Йорк на Бърнстейн” на 18 февруари в зала „България”. На 13 май цикълът „Музиката на Америка” завършва с концерта „Пиано & Джаз” със солист Марио Пармисано, известен като един от музикалните партньори на китариста Ал Ди Меола. Диригент ще бъде Франсиско Ноя.

Снимки на Елизабет Питкерн: Джой Строц.