Елиане Елиас създава първи албум в родината си. Тя напусна Бразилия през 1981 г., за да се посвети на джаз музиката в САЩ

Елиане Елиас създава първи албум в родината си. Тя напусна Бразилия през 1981 г., за да се посвети на джаз музиката в САЩ

С голямо вълнение Елиане Елиас разказва за първия си албум, който създава в своята родина: „ДНК-то на този албум е в Бразилия. Корените му са бразилски – и  от там се разклонява. Записвам в Бразилия за първи път, откакто се преместих да живея в Ню Йорк през 1981 година. Беше специално усещане да бъда в Сао Пауло, за да записвам след всичките тези години, през които живях в Ню Йорк. Да съм сред бразилци... Беше прекрасно усещане.” – казва Елиане Елиас в промо видеоклип за предстоящия си Made in Brasil, който ще излезе на музикалния пазар на 31 март. 

Обложката на Made in BrasilОбложката на Made in Brasil

Елиане Елиас в интервю за Джаз ФМ през 2008 г., когато участва във фестивала ни „София джаз пик”:
Винаги съм искала да живея в Ню Йорк, защото, още когато бях дете и слушах джазови записи, всички те бяха направени в Ню Йорк и ми се струваше, че  искам да бъда на това място. В тийнейджърските си години вече свирех с най-добрите бразилски музиканти, но в Бразилия няма толкова много възможности, ако искаш да се занимаваш с инструментален джаз. Така че знаех, че трябва да дойда в САЩ. (...) Когато пристигнах в САЩ, аз имах проблеми с това, че бях бразилка, при това жена и не на последно място - бяла. Всичко това беше срещу мен, при условие, че в джаза доминираха мъжете афроамериканци. Така че трябваше да дам всичко от себе си и да свиря не като мъжете, а три пъти по-добре от тях.
Цялото интервю на Таня Иванова и Светослав Николов с Елиане Елиас можете да чуете и прочетете тук.

Елиане Елиас на фестивала ни София джаз пик. Снимка: Мирослав Златев, фотографска агенция БулфотоЕлиане Елиас на фестивала ни „София джаз пик”, 2008 г. Снимка: Мирослав Златев, фотографска агенция „Булфото”.

Албумът представя три поколения бразилски композитори. „Made in Brasil е с музиката на нашето съвремие, но се позовава на историята – в него има пиеси от 30-те, чак до 60-те и 70-те години на миналия век. И мои оригинални композиции, които създадох в Бразилия. Така албумът е създаден в Бразилия, каквото е и неговото заглавие.” – разказва Елиане Елиас в навечерието на премиерата на този свой нов проект. Тя го създава с продуцентите, с които работи вече 11 години – втория й съпруг Марк Джонсън, с когото я чухме в България, и Стив Родби. Основната роля обаче изпълнява самата тя – пише шест оригинални пиеси, аранжира всички песни, пее, свири на пиано, на кийборд и на Фендър роудс. Другите шест композиции са стандарти от Роберто Минескал, Ари Баросо и Антонио Карлос Жобим. Основният музикален състав е: Марсело Мариано (електрически бас), Маркус Тейхейра и Роберто Минескал (китари), Еду Рибейро и Рафаел Барата (ударни) и Мауро Рефоско и Маривалдо дос Сантос (перкусии). „А черешката на торатата – към песните добавихме оркестър и още гласове.” – казва с усмивка Елиане Елиас.

Специални участници в Made in Brasil са дъщеря й Аманда Брекър, Роберто Минескал – той се включва в двете свои песни, бразилският аренби и соул певец Ед Мота, както и групата Take 6. „Работата с Елиане Елиас – един от моите идоли, беше невероятно преживяване! Просто е неземно – усещане като от друга вселена. Нейната музика впечатли и развълнува дълбоко не само мен, но и другите момчета от Take 6. Пренесе ни в нови светове!” – възкликва аранжорът на вокалната формация Марк Кибъл, когото Елиане Елиас определя като „гениален”. Другите членове на Take 6 се включват в коментарите с думите: „Тя е невероятна!”, „И имаме щастието да работим с нея!”, „Тя е най-добрата!”

Елиане Елиас се снима пред училището в Сао Пауло, в което е била от детската градина до дипломирането сиЕлиане Елиас се снима пред училището в Сао Пауло, в което е била от детската градина до дипломирането си. Източник: фейсбук.

„Винаги търся втория елемент в музиката – за мен е много важна хармонията. За ритъма дори и не се замислям – като една бразилка го нося в себе си. След мелодиката по важност идва текстът – историята, която разказвам.” – споделя Елиане Елиас за емоцията в основата на новия й албум. Основна роля в него имат струнните инструменти, записани от Лондонския симфоничен оркестър с аранжимент и под диригентството на Роб Матис в студиото „Аби роуд” в Лондон. Той не пести своите комплименти, когато разказва за таланта на Елиане Елиас: „Бях на почивка, когато започнах работа по албума. Казах си: „Невъзможно! Тази хармония е толкова богата – не мога да я слушам на лаптопа!” Нямах търпение да се прибера вкъщи, за да разуча хармониите. Пуснах звука в колоните, долепих ги до ушите си – и не можех да повярвам – това деветка акорд ли е! Или е умален акорд?!” Made in Brasil е третият албум, по който Елиане Елиас работи с Роб Матис и Лондонския симфоничен оркестър.

„Музиката е част от мен, тя е мой изразител. Докато пиша, чувам музиката. Затова пиша тази музика, която искам да чуя. Крайната цел е да споделим музиката със слушателите, да ги зарадваме, да докоснем живота им с любов, щастие и надежда.” – с тези думи Елиане Елиас завършва представянето на новия си албум Made in Brasil. Ето го и самото видео:

Made in Brasil
1. Brasil (Aquarela do Brasil)
2. Você
3. Águas de Março (Waters of March)
4. Searching
5. Some Enchanted Place
6. Incendiando
7. Vida (If Not You)
8. Este Seu Olhar / Promessas
9. Driving Ambition
10. Rio
11. A Sorte do Amor (The Luck of Love)
12. No Tabuleiro da Baiana

За да зарадва специално най-горещите си почитатели, Елиане Елиас обяви чрез страницата си във фейсбук възможност да направят предварителна поръчка за албума, който ще получат с автограф, както и в дигитален формат. Преди броени дни тя свири отново с групата, с която започна да работи почти веднага след пристигането си в САЩ – Steps Ahead. Музикантите изнесоха концерт в клуб Blue Note в Токио години след като пътищата им се разделиха:

Преди броени дни Елиане Елиас свири с Steps Ahead в клуб Blue Note в ТокиоИзточник: фейсбук.

Още като малка Елиане Елиас е описвана като „дете-чудо”. Едва 15-годишна, тя преподава пиано и импровизация в едно от най-престижните училища в Бразилия. Кариерата си на изпълнител започва, когато е на 17 год. Тогава тя работи с някои от най-големите музиканти в страната – певеца и композитор Токиньо и великия поет Винисиус де Мораес – творчески партньор на Жобим. Първия си албум издава четири години след като имигрира в САЩ – през 1985 г. Amanda, записан заедно с тогавашния й съпруг Ренди Брекър, е посветен на дъщеря им Аманда, която вече развива силна самостоятелна кариера. До момента Елиане Елиас е издала 23 албума, като има пет номинации за наградата „Грами” – първата от тях е съвместна с Хърби Хенкок. Made in Brasil е третият албум на Елиане Елиас със звукозаписната компания за джаз музика Concord Records.

На основната снимка към публикацията: Елиане Елиас сподели във фейсбук усещанията си от завръщането в Бразилия за работата по Made in Brasil.