Елиане Елиас и Ян Гарбарек са първите хедлайнери на „Пловдив джаз фест“

Елиане Елиас и Ян Гарбарек са първите хедлайнери на „Пловдив джаз фест“

Елиане Елиас открива „Пловдив джаз фест“ на 31 октомври, а Ян Гарбарек закрива фестивала на 3 ноември. Това са първите две имена от програмата на музикалния празник, който ще ни зарадва за четвърти път само след няколко месеца. Основните концерти се провеждат в Дом на културата „Борис Христов“, но ще има и джемсешъни и съпътстващи събития в BeeBop Café. „Пловдив джаз фест“ се организира от Мирослава Кацарова чрез нейната компания „Блу Ем“. Събитието е част от официалната програма на „Пловдив – Европейска столица на културата 2019“. Джаз ФМ сме традиционен медиен партньор и излъчваме фестивални програми от мястото на концертите.

Бразилската певица и пианистка, която току-що спечели поредното си „Грами“, ще ни предложи „Вечер с Елиане Елиас“ на 31 октомври. Сред акцентите ще бъде новият й албум с музиката от бродуейския мюзикъл „Човекът от Ла Манча“, но тя ще ни предложи още много от своето творчество заедно със съпруга си Марк Джонсън. Композиции от актуалния й проект отново достигнаха до първото място в „Билборд“, както и в джаз плейлистите на Spotify.

Концертът на Ян Гарбарек ще ни донесе двойна радост – той ще бъде със специалното участие на Трилок Гурту. „Няма човек, който е започнал да слуша джаз, без да посегне на някой от албумите на Гарбарек.“ – сподели личното си преживяване Мирослава Кацарова в студиото на Джаз ФМ. Първият негов албум, който тя слуша, е Making Music със Закир Хюсеин, а като „един от най-спасяващите“ определи Personal Mountains с Кийт Джарет. „Трилок Гурту е един от интересните, провокативни, инакомислещи съвременни перкусионисти, смесващи джаз с фолклор. Той свири с лекота и с чувство за свещенодействие – събува се пред малкия си подиум с перкусиите, качва се бос и застава на колене.“ – описа подхода му към музиката Мирослава Кацарова.

И тази година ще има проект, който ще бъде продуциран от „Пловдив джаз фест“. „С участието на български артисти, той ще ни покаже, че джазът не е музика, която е херметически затворена, а разширява своите граници и среща слушатели с различни музикални привързаности, за да може кръгът на „Пловдив джаз фест“ да се разширява. Вярвам, че публиките на джаза са различни и се променят. От нас зависи колко хора ще се приобщят към това общество.“ – обясни Мирослава Кацарова.

Фестивалът отваря границите на изкуството, като отново ще привлече любителите на литературата – навръх Деня на народните будителите ще има среща, водена от Ина Иванова. „Пловдив джаз фест“ отново ще присъди Награда за цялостен принос, след като вече връчи отличия на Огнян Видев и Веселин Николов. Фестивалът ще поощри младите таланти на традиционния Младежки джаз конкурс. Преди и след всеки основен концерт за всеки от публиката ще има по чаша вино, защото всички имат желание да си говорят и да общуват около любимото си изкуство, каза Мирослава Кацарова и добави: „Нашият стремеж е да превърнем фестивала в истински празник.“

Вече започна предварителната продажба на билети, които могат да бъдат закупени на промоционална цена в мрежата на Eventim: за Елиане Елиас и за Ян Гарбарек. С обявяването на пълната програма на фестивала ще бъде пуснат и ограничен брой гранд пасове за всички концерти с 25% отстъпка. Освен онлайн, билетите са достъпни и на касата на Главната улица в Пловдив, както и в бензиностанции OMV, THE MALL, книжарници „Ориндж“, „Офис 1“, Билетния център на НДК, „Технополис“ и Български пощи.

  • Чрез бутона „Аудио“ можете да чуете интервюто на Светослав Николов с Мирослава Кацарова.

На основната снимка: Елиане Елиас. Автор: Priscila Silvestre