Елегантният бестселър „Деликатност“ на Давид Фоенкинос пленява читателите с хумор и... деликатност

Елегантният бестселър „Деликатност“ на Давид Фоенкинос пленява читателите с хумор и... деликатност

В началото на този месец излизе от печат елегантният бестселър „Деликатност“ на един от най-награждаваните и обичани романи на нашумелия френски писател Давид Фоенкинос. „Деликатност“ (превод: Георги Ангелов, изд. „Колибри“) ще ви потопи в света на Натали – чувствителна французойка, която внезапно губи съпруга си. След няколко години хармонична любов сърцето й се превръща в крепост, в която и най-изкусният прелъстител не може да проникне. Тогава се появява Маркюс. Нито е прелъстител, нито блести с някакви извънземни достойнства, но притежава вродена деликатност.

Давид Фоенкинос е сред най-успешните и разпознаваеми съвременни френски писатели. Роден е през 1974 г. Завършил е литература и музика в Париж, има афинитет към джаза. Автор е на девет романа, пет от които вече са преведени на български. „Деликатност“, излязъл през 2009 г., е отличен с 10 литературни награди и е преведен на повече от 20 езика. През 2011 г. е екранизиран под режисурата на Стефан Фоенкинос, брат на писателя, а главната роля е поверена на изящната Одри Тоту.

„Фоенкинос постига невъзможното: написва сантиментален роман, който ни кара да се усмихнем и да се замислим. Диалозите, ситуациите са пикантни и… деликатни.” (в. „Фигаро”)