„Ела се вие, превива“ на НФА „Филип Кутев“ – любовта в семейството е бъдещето на общността

„Ела се вие, превива“ на НФА „Филип Кутев“ – любовта в семейството е бъдещето на общността

Семейството и любовта в неговата основа е темата на новия спектакъл „Ела се вие, превива“ на Националния фолклорен ансамбъл „Филип Кутев“. С танци и костюми от различните фолклорни области, с оригинална музика и хореография, както и с възстановка на танцова сцена на Филип Кутев и Маргарита Дикова от 1964 г., той ни очаква утре от 19 ч. в Зала 1 на НДК. Постановката проследява връзката в семейството от пролетните ритуали на откриване на любовта до самата сватба, а разказът се води в танцови картини, представящи фолклорното многообразие на различните области.

Заглавието „Ела се вие, превива“ е предложено от консултанта проф. Георг Краев, разказа в интервю по Джаз ФМ директорът на НФА „Филип Кутев“ проф. Елена Кутева: „То е част от знакова песен по време на сватбения ритуал. Спектакълът съдържа няколко танцови картини, които са ориентирани около сватбата и семейството, а то е най-важното условие да продължи българския род.“

Танците са поставени от главния хореограф на ансамбъла Ивайло Иванов. Композиторът Георги Андреев пише оригиналната музика към тях, както и две чисто музикални произведения – оркестрова пиеса и песен. Диригентът на хора Георги Генов също участва като автор – ще чуем негова нова закачлива песен, свързана със задявките – подстъпите към сватбата. Възстановена е танцова сцена на Филип Кутев и Маргарита Дикова от 1964 г. „За хорегрофа ни Ивайло Иванов това бе тежка задача. Нямахме никакъв запис от сценичната постановка – разполагахме само с отделни кадри от заснетия след това филм „Тракийска сватба“. Той се справи блестящо!“ – доволна е от резултата проф. Елена Кутева.

Странджански костюми, подготвени за филма, но неизползвани в него и вероятно обличани само веднъж, ще носят танцьорите на сцената. Чисто нови са костюмите на македонската картина „Кара Севда“, както и на ихтиманската – „Въртяшка“. Финалът е с шопската картина с оригинални костюми в синьо и черно-бяло.

„Хвърлихме много усилия. Отдавна готвим този спектакъл. Мисля, че се получи доста ефектен и доста завладяващ.“ – казва убедено проф. Елена Кутева, вече видяла възторга на публиката на предпремиерата в Бургас. След сцената на Зала 1 на НДК утре, постановката ще бъде представена и във Варна – на 12 декември в Двореца на културата и спорта. „Надявам се любителите на музиката и танците, които идват от нашата древна традиция, да получат удоволствие и прилив на енергия.“ – казва проф. Кутева.

Спектакълът ще ни даде автентична картина на многообразието в различните ни фолклорни области. „Това е целта – да бъде едно цяло – цветно, различно, разнообразно. Има по-бързи и по-бавни места. Естествено, накрая идват шопските танци – всички знаем колко са енергични те и, предполагам, уморителни за танцьорите.“ – оценява техния труд, но знае и силата им директорът на ансамбъла.

Публиката ще види картина на любовта в семейството, за което в обществения диалог понякога стъпваме на грешна основа, извеждайки като най-важното социалните роли, подчинението и зависимостите, което пък води след себе си домашното насилие. На въпроса ми как спектакълът ще ни покаже здравата основа на семейство в любовта, подкрепата и единението за продължаването на рода и осигуряването на бъдеще, проф. Кутева отговори с въпрос: „Това като въпрос ли ми го задавете? Вие отговорихте! Семейството е много важно нещо. То е центърът, който ни държи в кондиция, който ни прави да обичаме себе си, да обичаме рода си, да обичаме децата си, а от там – да уважаваме всички около нас. Уважавайки и обичайки себе си, да уважаваме и обичаме всички около нас – това е здравата основа и здравото бъдеще на едно общество. Изгубят ли се корените, обществото свършва. Ако искаме да имаме бъдеще, трябва да зачитаме корените си във всички етични моменти – те са в отношенията между хората, в любовта, която е на първо място и в центъра. Много важно е семейството, най-важното нещо. И отношенията между хората в едно семейството, в един род, в една рода.“ – завърши проф. Елена Кутева.

  • Интервюто на Светослав Николов с директора на Национален фолклорен ансамбъл „Филип Кутев“ можете да чуете тук или чрез бутона „Аудио“.

bTV Radio е медиен партньор на спектакъла. Още можете да научите от репортажа в предаването „Тази сутрин“ по bTV и bTV Radio.

На снимката: момент от „Тракийска сватба“.