Екстравагантният спектакъл

Екстравагантният спектакъл "Кармен-колекция" на балет "Арабеск" пленява с драматизъм и зрелищно изпълнение

На 15 октомври балет „Арабеск” ни кани на един изключително екстравагантен спектакъл "Кармен-колекция" (Carmen collection) - копродукция на Държавен музикален и балетен център и Българско национално радио, по мотиви от новелата "Кармен" на Проспер Мериме и едноименната опера на Жорж Бизе. Музика – Петър Дундаков, хореография – Боряна Сечанова, сценография и костюми – Николина Костова-Богданова. Записът е осъществен от Симфоничния оркестър на БНР и с участието на ромската перкусионна група "Виртуозите от Нова Загора". Особено атрактивно е решението на художничката да облече главната героиня в 10-метрова огненочервена фламенко рокля, изработена от 138 м коприна. Екстравагантните костюми се превръщат в част от сценографията на представлението. Зрелищното изпълнение на балет "Арабеск" можете да гледате на 15 октомври от 19.00 ч. на сцената на Музикалния театър.

Топ хореографът Боряна Сечанова пренася фаталната Кармен в едно модно дефиле от огън и студ - балерини в ролята на модели в уникални артистични рокли, предвождани от Смъртта (в ролята Теодора Стефанова), представят вечния кръговрат на страстта - любов и смърт. В структурата на спектакъла рамка на „историята” за Кармен са взаимоотношенията на една съвременна двойка – Той (Асен Наков) и Тя (Ангелина Гаврилова). Противоборството между Хосе (Васил Дипчиков) и Ескамилио (Георги Банчев – гост солист от Национална опера и балет) засилват драмата на изкусителката Кармен.

Cпектакълът се заиграва с клишета от днешния ден като модния подиум и чалга културата - естествена среда на съвременните "карменситки". Нарцистичната жена оглежда себе си в очите на възхитения мъж. Тя харесва себе си толкова повече, колкото по-силно я обича мъжът. Голямата й привлекателност има и своята обратна страна - незадоволеността на влюбения мъж и съмнението в любовта на жената.

Снимки от спектакъла "Кармен-колекция" можете да разгледате чрез бутона "Галерия" в долния ляв ъгъл на основната фотография.