Една от най-великите джаз певици на XX в. - Сара Вон, ще бъде увековечена с пощенска марка

Една от най-великите джаз певици на XX в. - Сара Вон, ще бъде увековечена с пощенска марка

Вчера се навършиха 92 г. от рождението на великата джаз певица Сара Вон, а утре на специална церемония в родния й град Нюарк, Ню Джърси, ще бъде представена пощенска марка с нейния лик. Марката представлява портрет, направен с маслени бои, който е базиран на фотография на Сара Вон от 1955 г., дело на Хю Бел. С тази марка Пощенската служба на САЩ продължава да увековечава големи джаз музиканти, сред които са Били Холидей (1994), Луис Армстронг (1995), Ела Фицджералд (2007) и Майлс Дейвис (2012).

Церемонията по представянето на пощенската марка на 29 март в Нюарк ще бъде съпроводена с концерт, в който ще участват носителката на награда „Тони“ Мелба Мур, Хорът на баптистката църква, в който е пяла самата Сара Вон, джаз вокалистките Кари Джаксън и Джазмея Хорн, кметът на Нюарк Рас Барака и радио водещата Ронда Хамилтън.

Паралелно с всичко това на пазара беше пуснат двоен албум с неиздавани досега концертни изпълнения на Сара Вон. Sarah Vaughan Live at Rosy's излиза от каталога на Resonance Records. Записите, които са направени в джаз клуба Rosy's в Ню Орлиънс на 31 май през 1978 г., са били предвидени за излъчване в поредицата Jazz Alive! на Националното публично радио на САЩ. На сцената Сара Вон е заедно със своето трио, включващо Карл Шрьодер (пиано), Уолтър Букър (бас) и Джими Коб (барабани). Необичайното при тези изпълнения е това, че те са направени в клуб. През този период Сара Вон вече е звезда и е пяла в големи зали, което прави записите още по-ценни заради възможността да се докоснем да таланта на вокалистката в по-интимна атмосфера.

Сара Вон е родена на 27 март през 1924 г. По време на Първата световна война родителите й се местят от Вирджиния на Север. Както много от своите колеги, така и Сара намира поле за изява след участието си в конкурса за аматьори в Apollo Theater. Така през есента на 1942 г. тя е наета да открие концерт на Ела Фицджералд, а малко след това започва да работи с бендлидерите Ърл Хайнс и Били Екстайн. Не след дълго поставя начало на соловата си кариера, изпълнявайки хитове като Tenderly, I Cried for You, Make Yourself Comfortable, Serenata и др.

Два от прякорите на Сара Вон са свързани с различни черти от нейния характер – тя е наричана „Sassy“ (заради дръзкото й поведение) и „Sailor“ (заради пиперливия й език). Третият й прякор има отношение изцяло към изключителния талант на Сара Вон The Divine One („Божествената“). Тя ще бъде запомнена с топлината на своя тон и с диапазона на гласа й, достигащ почти 4 октави. За въздействащия начин, по който пее, през 1972 г. Франк Синатра казва: „Саси е толкова добра, че когато я слушам искам да си прережа вените с тъп бръснач.“ „Тя със сигурност е един от най-великите гласове в джаза.“ – твърди Дейвид Демси от William Paterson University и обяснява: „Нейният глас беше инструмент. Гласът й беше сравняван със звученето на едни от най-големите брас музиканти в джаза – Чарли Паркър, Джон Колтрейн, Дизи Гилеспи. В гласа й има толкова много блус и драма, независимо дали изпълнява някой джаз стандарт или песента Send in the Clowns.“ Сара Вон умира на 66-годишна възраст на 3 април през 1990 г.