„Една моцартова вечер” с „Кварто квартет”

„Една моцартова вечер” с „Кварто квартет”

„Малка нощна музика”, Кларинетен квинтет и „Вечерна серенада” от Моцарт ще звучат на втория концерт за новия сезон на „Кварто квартет” (Quarto Quartet) и Софийската филхармония. Събитието е на 11 ноември от 19:30 ч. в зала „България”.

Една от най-ярките творби на Волфганг Амадеус Моцарт „Малка нощна музика”, често изпълнявана със струнен оркестър, ще прозвучи в оригиналната си версия за струнен квартет. Написана във времето, когато геният композира операта си „Дон Жуан”, „Малка нощна музика” остава неиздадена 40 години и вижда бял свят едва когато вдовицата на Моцарт – Констанц, продава нотните листи на издател в пакет от много други непознати Моцартови творби. Днес тази серенада е най-популярното произведение от световната класика и всеки познава основните теми, лесни за запяване и излъчващи светлина и щастие.

С изпълнението на Кларинетния квинтет в ла мажор „Кварто квартет” спечелиха през 2006 г. конкурса „250 години Моцарт”, а две години по-късно станаха лауреати на Международния конкурс за австрийска камерна музика с програма, включваща „Малка нощна музика”. Тези две великолепни моцартови творби ще изсвирят Иван Пенчев (цигулка), Светлана Станчева (цигулка), Татяна Тодорова (виола), Димитър Тенчев (виолончело) и Атанас Илиев (кларинет).

Концертът на 11 ноември ще завърши с пленителна „Вечерна серенада” (Serenata notturna), за изпълнението на която „Кварто” са поканили отново свои приятели – популярни музиканти от най-добрите софийски оркестри. Тази своя творба Моцарт е написал за необичаен състав от водещ струнен квартет с контрабас и специален малък струнен оркестър с тимпани. Партията на тимпаните е поверена от „Кварто квартет” на очарователната тимпанистка на Софийска филхармония Румяна Михайлова, на която създава и една от каденците в творбата. „Вечерна серенада” Моцарт е композирал в три части – „Марш”, „Менует” и „Рондо”. Всяка от тях носи характерния стил на композитора, но и духа и енергията на късния XVIII в., когато дивертименти, серенади и ноктюрни са били предпочитани като забавна музикална програма на светски приеми, вечѐри и семейни тържества.

Бис-изненадата, която „Кварто квартет” са подготвили, от състава я представят с въпроса: „Любопитни ли сте да чуете как би звучала популярната моцартова соната за пиано „Турски марш” в аранжимент за две цигулки – на Иван Пенчев и Иван Въгларов, и акомпаниращ струнен оркестър?”Билетите за концерта, благодарение на Софийската филхармония, са на цени от 10, 12 и 15 лева и ще ги намерите на билетната каса на Софийската филхармония в зала „България” (ул. Аксаков 1, тел.: 02 987 7656), както и онлайн на ticketplus.bg.

В следващите концерти на „Кварто квартет” очаквайте традиционния „Честит рожден ден, Бетовен!” на 16 декември и „Хлапета по Коледа” на 23 декември (с участието на балет Vaya Dance Studio). През януари догодина съставът ще ни зарадва с още две камерни програми с творби от Барток и Шуман. Напролет „Кварто квартет” ще представят съвместен проект с „Акага”, новината за който съобщиха на церемонията по връчването на наградите „Кристална лира” на Съюза на българските музикални и танцови дейци и Класик ФМ радио. И двете формации станаха носители на отличието, съответно в категориите „Камерни ансамбли” и „Поп и рок”.