Една година без Мери Танева. По Джаз ФМ и на Jazzfm.bg слушаме неизлъчваните досега нейни последни записи

Една година без Мери Танева. По Джаз ФМ и на Jazzfm.bg слушаме неизлъчваните досега нейни последни записи

На този ден преди година се разделихме завинаги с Мери Танева.

Родена на 1 декември 1950 г. в София в семейството на фолклорна танцьорка и музикант – кларнетист и саксофонист в БНР, 18 години тя пее в едни от най-престижните пиано барове в Швеция, Финландия, Дания, Норвегия и Германия. Пет години след това тя радва швейцарската публика, като съчетава със специални участия в Канада и Турция в програмата „Лидо” с известния руски балет „Парадайс”.

През 2002 г. Мери Танева се завърна у нас и веднага бе забелязана от музикалния ни елит. Тя работи с едни от най-известните ни джаз музиканти, сред които Румен Тосков, Ангел Заберски младши, Петър Славов, Васил Пармаков, Васил Кимов, Веско Бакарджиев. От дебютния си албум реализира и видеоклипове на песните „Дни безкрайни” (дует с Васил Петров), „Съдба човешка” и кубинската Buena Vista.

На Джаз фестивала в Банско през 2008 г. Мери Танева отново излиза на сцената, този път с Биг бенда на БНР и с Васил Петров.

Броени дни след тази изява в Банско, на фестивала „Аполония” в Созопол Мери Танева изнесе самостоятелен джаз концерт с квартета на Ангел Заберски младши, където представи новия си сингъл „Не си отивай” – песен по музика на Александър Бръзицов и текст на Богдана Карадочева. Две години по-късно, отново на Джаз фестивала в Банско, тя изнесе уникалния концерт „С песните на Леа Иванова” заедно с „Тони Златанов бенд”. През 2002 г. Мери Танева записа първия си албум, в който включи дуети с Васил Петров. С Васко през 2013 г. тя участва за последен път на Международния джаз фестивал в Банско.

Мери Танева почина след дълга и тежка борба с рака на 30 октомври 2013 г.

  • Почитаме Мери Танева година след смъртта й с неизлъчваните досега нейни последни записи, които звучат в програмата на Джаз ФМ през целия ден. Един от тях – I'm Just a Lucky So and So, можете да чуете и тук чрез бутона „Аудио” върху снимката.

На снимката: Мери Танева след последното си участие на Джаз фестивала в Банско през 2013 г. Автор: Валери Бобенков.