Държавна опера – Стара Загора кани изпълнители от цялата страна на 46-ото издание на Фестивала на оперното и балетно изкуство

Държавна опера – Стара Загора кани изпълнители от цялата страна на 46-ото издание на Фестивала на оперното и балетно изкуство

Опера и балет; спектакли, концерти и видеозаписи; изкуство за малки и големи; творби от български и световни автори с български и световни участници; създаване на мрежа за балканско оперно партньорство, среща около книга за българския музикален театър – от 23 ноември до 5 декември в Стара Загора ще видим достиженията и ще гледаме към бъдещето с 46-ото издание на Фестивала на оперното и балетно изкуство. „Театри от цялата страна бяха поканени с най-новите си продукции, за да се получи витрина, на която да бъде показано това, което театрите смятат за нова тенденция. Фестивалът е място, където човек трябва да види неща, за които обикновено не бихме могли да рискуваме в репертоарните си политики. Има за всекиго по нещо, има интересни хрумвания. За съжаление, тъй като се обърнахме към театрите доста късно, в програмата не са включени Софийска опера и Русенска опера, за което безкрайно съжаляваме.“ – каза в студиото на Джаз ФМ директорът на Държавна опера – Стара Загора Огнян Драганов. Община Стара Загора е съорганизатор на фестивала. Джаз ФМ е медиен партньор.

Програмата започва с концертно изпълнение на фрагменти от операта „Гергана“ от маестро Георги Атанасов, с която преди 90 години – през 1925 г., се открива Държавна опера – Стара Загора. Сега трупата ще представи ярки моменти от тази творба под диригентството на Красимир Къшев и със солисти Русалина Мочукова, Иван Кабамитов и Александър Марулев. В откриващата вечер от 19 ч. на сцена „Опера“ още балетът на Държавна опера – Стара Загора ще изпълни танцовия спектакъл „Безвремие“ по хореография на Станислав Генадиев и Виолета Витанова и с авторска музика на RoboKnob.

На 24 ноември Софийската филхармония гостува с „Приказка за обой“ под диригентството на Славил Димитров. Спектаклите са два – от 16 и от 18 ч. на сцена „Опера“. В тях участват обоистът Ясен Енчев, актрисата Богдана Трифонова и танцьорката Ангелина Гаврилова.

Държавна опера – Пловдив гостува на сцена „Театър“ (Драматичен театър „Гео Милев“) от 19 ч. на 25 ноември с мадригалната комедия „Омагьосаният“ от Божидар Спасов. В екипа са още: Драгомир Йосифов (диригент), Татяна Соколова (пластика), Валентина Бонева (мултимедийна сценография), солисти са Вера Гиргинова, Димитър Залиев, Пламен Кумпиков, Валерия Мирчева. Участва и Балет на Държавна опера – Пловдив.

Държавна опера – Бургас ще представи „Травиата“ от Верди на сцена „Опера“ от 19 ч. на 26 ноември. Диригент е Иван Кожухаров, режисьор – Александър Текелиев, сценограф и художник на костюмите – Каталин Арборе (Румъния), диригент на хора – Невена Михайлова, хореография – Галина Калчева, концертмайстор – Йордан Ковачев, солисти – Веселина Василева, Даниел Дамянов, Марян Йованоски. С участието на Оркестър, хор и балет на Държавна опера – Бургас.

Петъчният ден ще ни срещне отново на сцена „Опера“ от 19 ч. с изкуството на Държавна опера – Варна, която гостува с комичната опера от Доницети „Дон Паскуале“. Диригент е Светослав Борисов, режисьор – Кузман Попов, сценографията е от Teatro Comunale di Modena – Италия, костюмите са на Елена Иванова, диригент на хора е Стефан Бояджиев, а солисти са Евгений Станимиров, Свилен Николов, Адриан Плеска, Ирина Жекова, Петър Генов. С участието на Оркестър и хор на Държавна опера – Варна

Наследството на Лучано Павароти в концерта „Гласовете на Италия“ ще опознаем чрез неговите ученици в концерт на сцена „Опера“ от 19 ч. на 30 ноември в събитие, представено от фондация „Лучано Павароти“. То е посветено на 80-та годишнина от рождението на великия тенор.

Дарина Такова с роля в операта „Семирамида“ от Росини ще видим в запис, направен през 2005 г. в театър „Лицей“ в Барселона. Копродукцията с Rossini Opera Festival – Пезаро, Teatro Comunale – Торино, и Teatro Real – Мадрид, ще видим на сцена „Опера“ на 1 декември от 19 ч. Диригент е Рикардо Фрица, режисьор – Дитер Каги, а в ролите са още Даниела Барчелона, Илдар Абдразаков и Хуан Диего Флорез. Входът за прожекцията е свободен.

Балет „Арабеск“ гостува със спектакъла Viva la Classica на 2 декември от 19 ч. на сцена „Опера“. Трите миниатюри са: „Лебедово езеро“ от Чайковски – хореография Анна Донева, „Дон Кихот“ от Рихард Щраус – хореография Боряна Сечанова, „Баядерка“ от Лудвиг Минкус – хореография Татяна Соколова.

На 3 декември в Държавен куклен театър – Стара Загора фондация „Дарина Такова“ представя операта от Пучини „Лястовичката“. „Това е изключително трудна творба, затова и рядко представяна. Сега ще имаме уникалната възможност да я видим в синтез с театралното изкуство.“ – посочи Огнян Драганов. Режисьор е Явор Гърдев, сценографията е на Чавдар Гюзелев, видео мапингът – на Владислав Илиев, участват: Гонце Богоромова (Македония), Яни Николов, Елина Райкова, Александър Баранов, Пламен Бейков, Румяна Костова, Сребрина Минева, Йоана Кадийска, акомпанира на пиано Милен Станев. Спектакълът е с начален час 19.

На 4 декември в библиотека „Захари Княжески“ Институтът за изследване на изкуствата при БАН представя от 18 ч. четвърти том от академичната поредица „Български музикален театър“. Тя е създадена от авторски колектив в състав: проф. д. изк. Розалия Бикс, проф. д-р Румяна Каракостова, проф. д. изк. Анелия Янева, доц. д-р Миглена Ценова-Нушева и гл. ас. д-р Емилия Жунич. Входът е свободен.

За финал на 46-я Фестивал на оперното и балетно изкуство в Стара Загора трупата-домакин ще ни предложи премиерата на „Лучия ди Ламермур“ от Гаетано Доницети. Спектакълът на Огнян Драганов отваря операта, като включва в постановката деца и радетели, обърнали се към корените ни. „Това го правим вече осми месец и се опитваме все повече да го разширяваме – да включваме в нашите спектакли професионални и полупрофесионални творчески групи от Стара Загора и региона, за което съм безкрайно благодарен и съм щастлив, че това се получава.“ – каза директорът на Държавна опера – Стара Загора Огнян Драганов в нашето студио. Така, ще видим тази опера с участието на Детско-юношеска студия за опера и балет „Маргаритки“ с ръководител Радост Младенова-Арабаджиева и Прабългарска школа за оцеляване „Бага-тур“. В спектакъла участват: Беса Лугичи (Косово), Десислава Стефанова, Яница Нешева, Валери Турманов, Иван Кабамитов, Даниел Дамянов, Ивайло Йовчев, Милко Михайлов, Борис Тасков, Георги Динев, Александър Марулев, Пламен Кумпиков, Петър Кунев и др. Диригент е Ивайло Кринчев, сценограф – Димо Костадинов, костюмите са на Салваторе Русо (Италия), а диригент на хора е Младен Станев. Спектакълът с участието на Оркестър, хор и балет на Държавна опера – Стара Загора ще се играе на 5 декември от 19 ч. на сцена „Опера“.

Като част от Фестивала на оперното и балетно изкуство ще се проведе работна среща на ръководителите на оперни театри от балканския регион. „Целта е по подобие на „Опера Европа“ да създадем балканска оперна мрежа, която ще даде възможност всеки един от нас да ползва ресурса на другия в това изключително тежко време за оцеляване на операта. Всеки един от тези театри в региона има и чувства своите тежки моменти от недостатъчното или неритмично финасиране, така че, обръщайки се един към друг, подавайки си ръка, бихме могли да ползваме материална част, спектакли, също и солисти от тези театри.“ – обясни в студиото на Джаз ФМ Огнян Драганов.

Цените на билетите, без събитията със свободен вход, са от 5 до 15 лв. За най-големите почитатели на изкуството фестивалът предлага пакетни цени: фестивална карта за всички събития за 93 лв., карта „Цикъл „Белканто“ от 63 лв. за всички оперни спектакли и концерта „Гласовете на Италия“, както и абонаментни планове за над 3 и над 7 спектакъла с отстъпка, съответно – 35 и 50% от цената на билета. Билети онлайн се продават на сайта на Държавна опера – Стара Загора: Operasz.bg, както и в мрежата на Eventim. На място билети могат да бъдат закупени от билетния център на операта (Тел.: 042 622 431, 0885 509829. Работно време: 10:30 – 13:30 ч. и от 14:30 - 19 ч., почивни дни – събота и неделя), а също и от новооткритата каса в Синдикалния дом.

„Догодина, ако имаме възможност и оцелеем след тази финансова година, надявам се 47-то издание на фестивала да е международно. Това е моята мечта!“ – с тези думи завърши гостуването в студиото на директора на Държавна опера – Стара Загора Огнян Драганов. Интервюто на Светослав Николов с него можете да чуете чрез бутона „Аудио“.