Дългоочакваната „Турандот“ на „Парма ОперАрт“ и Държавна опера – Варна идва на 25 октомври в Зала 1 на НДК. В Ролята на принцесата е Цветелина Василева

Дългоочакваната „Турандот“ на „Парма ОперАрт“ и Държавна опера – Варна идва на 25 октомври в Зала 1 на НДК. В Ролята на принцесата е Цветелина Василева

Българското оперно чудо Цветелина Василева влиза в ролята на принцеса Турандот в мащабната продукция на Парма ОперАрт и Държавна опера – Варна на 25 октомври в Зала 1 на НДК. Излизането на постановката на софийска сцена беше забавено заради пандемията. Към днешна дата Националният дворец на културата е създал идеални условия за провеждане на мероприятия в условия на Ковид-19 – капацитетът на голямата Зала 1 е редуциран три пъти, спазват се всички изисквания за дезинфекция, а почитателите на класическото изкуство спокойно може да се насладят на последната опера на възхитителния Пучини. Лиричната драма в три действия е по едноименната пиеса на Карло Гоци. Джаз ФМ е медиен партньор на представянето.

За талантливата Цветелина Василева вратите към международната сцена се отварят широко, след като критиката я определя като най-голямото оперно откритие на международния фестивал в Уексфорд, Ирландия. Следват многобройни успешни премиери в различни части на света. „Василева притежава мощен, силно концентриран глас и динамично присъствие на сцената, които автоматично я превръщат в световна звезда, още преди да е изпяла докрай първата фраза.“ – пише за нея „Сънди Таймс“ след представянето й в лондонския „Ковънт Гардън“.

Тенорът Иван Момиров ще се превъплъти в ролята на влюбения Калаф, ще изпълни eмблематичната ария Nessun Dorma и ще разтопи леденото сърце на принцесата. В София, както и на премиерите в Парма и Варна, ролята на Лиу ще изпълни великолепната солистка на Варненската опера Илина Михайлова. Тя е единствената певица, която легендата Хосе Карерас покани за бенефисните си концерти в София и Атина през 2019 г.

В другите роли ще видим Христо Ганевски – Императора, Деян Вачков – Тимур, Венцислав Анастасов – Пинг, Момчил Караиванов – Панг, Пламен Долапчиев – Понг, Свилен Николов – Мандарин. Спектакъла ни поднасят Оркестър, хор и балет на Държавна опера – Варна с участието на Варненската детско-юношеска опера. Диригент ще бъде маестро Найден Тодоров. Режисьорската концепция на Кузман Попов и Еди Ловалио следва класическите оперни образци.

Билетите за „Турандот“ са в продажба в мрежата на Eventim и в Билетния център на НДК, а цените са от 20 до 60 лв. В Зала 1 са запазени места спрямо ценовата им категория за всички закупили билети за първоначално планираната дата – 9 март.