Дълбоката и интуитивна музика на триото Георги Корназов, Армел Дюпа и Петър Салчев звучи по време на турне в България

Дълбоката и интуитивна музика на триото Георги Корназов, Армел Дюпа и Петър Салчев звучи по време на турне в България

Тази вечер започва турнето на триото Георги Корназов (тромбон), Армел Дюпа (пиано) и Петър Салчев (вокали). Публиката на „Камерна сцена Пловдив“ е първата, която ще чуе групата, представяща проекта си Conscience („Съзнание“). В пресинформацията за концерта се посочва: „Триото изпълнява оригинални композиции с подчертано джазово-импровизационен дух, но и белязани от съвременното класическо камерно звучене. Композирана от Корназов, Салчев и Дюпа, музиката е дълбоко сакрално изживяване, едновременно тиха и крещяща интимност, визуализирана в красив кросоувър на елегантни мелодични линии и богата хармонична структура, естествено разрешени в посланията на лиричния текст... от действителността до съзнанието.“ Един от любопитните моменти е, че за първи път инструменталните теми на Георги Корназов се превръщат в песни. Автор на повечето текстове е Петя Иванова, някои от тях са създадени в сътрудничество с Петър Салчев. Той от своя страна е написал друга част от текстовете. След Пловдив турнето на Георги Корназов, Армел Дюпа и Петър Салчев ще премине през Варна (18 май), Бургас (19 май) и Стара Загора (20 май), а финалното събитие е на 23 май в София в клуб „Студио 5“.

Триото се събира по инициатива на Петър Салчев, който остава верен на идеята да среща публиката на „Камерна сцена Пловдив“ с качествени проекти и утвърдени български музиканти. Според него най-интересното, което може да се случи по време на представянето на проекта „Съзнание“, е „сблъсъкът на манталитетите“. „Това е един типичен французин, истински европеец, не казвам, че ние не сме, но той е изживял голяма част от съзнателния си живот на едно съвсем друго, различно място. Георги е толкова интересен музикант, роден в центъра на България, над 20 г. живее във Франция, българин, запазил всичко българско в себе си и попил всичко, което може да вземе от френската, европейската, от световната култура и аз, от друга страна. Това е най-интересното. Това ме впечатлява.“ – казва Петър Салчев в интервю за Джаз ФМ радио.

Георги Корназов е един от най-успешни български музиканти. От години той живее във Франция, възпитаник е на Националната академия в Париж. Работил е с имена като Ал Жеро, Куинси Джоунс, Мария Шнайдер, Карла Блей, The Vienna Art Orchestra, NDR Big Band и мн. др. Миналата година на сцената на „Пловдив джаз фест“ тромбонистът представи програмата си „Величието на Кени Уилър“, посветена на красивата музика на канадския тромпетист и композитор. В групата на Корназов участваха френски музиканти, а специален гост беше белгийският джаз вокалист Давид Линкс. Тогава тромбонистът излезе за първи път на сцена с Армел Дюпа. Френският пианист впечатли публиката с изключителната комбинация от виртуозност и чувственост. Армел Дюпа ще гостува в „Следобедни импровизации“ във вторник следващата седмица преди заключителния концерт на триото в „Студио 5“. Пианистът ще разкаже повече за кариерата си и ще представи записи от дебютния си албум Upriver.