Дванадесет ярки вокалисти от джаз, поп, рок и класическата музика в новия албум Partners на Барбра Страйсенд

Дванадесет ярки вокалисти от джаз, поп, рок и класическата музика в новия албум Partners на Барбра Страйсенд

Легендарната Барбра Страйсенд ни представя нов албум с 12 дуета с някои от най-големите имена в джаз, класическата, рок и поп музиката, с които ще изпълни най-обичаните от публиката свои песни. Partners излиза на 16 септември, като партньори в музикалното начинание на звездата са не по-малко великите Стиви Уондър (People) и Андреа Бочели (I Still Can See Your Face), един от любимците на съвременната джаз и поп сцена – Майкъл Бубле (It Had To Be You), на ритъм енд блус аудиторията – Джон Леджънд (What Kind Of Fool), на почитателите на рока – Джош Гробан (Somewhere), както и синът на Барбра – Джейсън Гулд (How Deep Is The Ocean), с когото тя за първи път записва в студиото. Partners ще съдържа и виртуален дует с Елвис Пресли – песента Love Me Tender. Така певицата сбъдва отдавнашна своя мечта да работи с Краля – тя го кани за филма си „Роди се звезда” от 1976 г., но макар той да иска да се включи, мениджърът му стопира проекта с две искания – Елвис да бъде изписан като звездата на лентата и да получи хонорар толкова голям, че продуцентите отказват. Така честта да играе с Барбра тогава се пада на Крис Кристофърсън. Ето как Барбра се връща към спомените си, свързани с Елвис Пресли:

Другите участници в Partenrs са: Бейбифейс (Evergreen), Били Джоел (New York State Of Mind), Джон Мейър (Come Rain Or Come Shine), Лайнъл Ричи (The Way We Were), Блейк Шелтън (I'd Want It To Be You). Европейската версия на Partners включва още пет песни: Lost Inside of You с Бейбифейс, I’ve Got a Crush on You с Франк Синатра, I Finally Found Someone с Браян Адамс, I Won’t Be the One to Let Go с Бари Манилоу и Guilty с Бари Гиб. „Толкова талант на едно място!” – с тези думи 72-годишната певица, актриса и режисьорка съобщи подробностите за предстоящия си албум в първо свое съобщение в „Инстаграм”. Продуценти на записите в Partners са известните създатели на хитове Бейбифейс и Уолтър Афанасиев. Вокалистите пеят в компанията на голям оркестър. „От първия си албум досега записвам с оркестър – толкова ми е хубаво така! Вдъхновявам се от свиренето на оркестъра и правя неща, за които до този момент не съм помисляла”, казва певицата.

Барбра Страйсенд избра да представи албума Partners, като ни срещна с Майкъл Бубле и с работата им по песента It Had to Be You. „Майкъл Бубле е биг бенд певец. Помислих си – нека да започна песента като балада, а след това – да я развия в биг бенд звучене”, споделя Барбра. „За мене беше чест, затова исках да дам най-доброто от себе си”, допълва Майкъл Бубле. „Не бях сигурна как ще се получи. Но обичам да правя неочаквани неща с непредизвестен край. Това не бе моята сила. Аз се придвижих към силата на моя партньор. Личи си от неговото отношение, неговия глас, вътрешната му свобода, усещането му за самия него. Можем да играем с песента – аз ще пея така, а ти – така. В един момент допуснах грешка – изпях неговия текст. Получи се толкова добре! На свой ред той изпя моята част. Такива прекрасни инциденти белязаха работата ни”, разказва Барбра Страйсенд. Майкъл Бубле споделя: „Не мога да спра да се възхищавам как тя продължава да бъде себе си. Тя има усещането, че е певец – вдъхновител. Прави го с толкова емоция! С всяка дума има предвид това, което казва. Това е разликата между един певец и най-великия разказвач на всички времена. Бог целуна гласните й струни – тя е благословена с толкова красив глас! Това обаче, което кара хората да я обичат още повече, е умението й да разказва истории. Предполагам това е заради актрисата, която живее в нея.”

Последният албум на Барбра Страйсенд бе посветен на нейното завръщане в родния квартал на Ню Йорк – Бруклин, и излезе през декември миналата година. Концертният Back to Brooklyn е обяснение в любов към мястото и неговите хора, с които певицата се разделя 55 г. по-рано, за да извърви пътя на славата към признанието – тя е единственият звукозаписен артист с албуми, оглавили класациите през пет последователни десетилетия. Тя е и единственият творец, носител едновременно на „Оскар” (2), „Тони” (1), „Еми” (5), „Грами” (10), „Златен глобус” (12), на награди на Режисьорската гилдия на Америка и на Американския филмов институт (за цялостни постижения), на отличието „Пийбоди”, на Национален медал на изкуствата. Тя е и първата жена-режисьор, която получава Наградата на „Кенеди център”. През миналата година Барбра участва и в коледния албум на Мери Джей Блайдж. Година по-рано – през 2012-та, тя ни допусна съвсем близо в своя музикален свят с колекцията от 11 неиздавани песни от личния й архив – Release Me. Последният й към момента студиен албум с нов материал е от 2011 г. – What Matters Most с красивите текстове на песни на Алън и Мерилин Бергман по музика на Серджио Мендес, Мишел Льогран, Джон Уилямс, Дейв Грусин, Джери Голдсмит. До момента Барбра има един дуетен албум – излезлия през 2002 г. Duets, съдържащ съвместни изпълнения с Рей Чарлз, Франк Синатра, Джони Матис, Джуди Гарланд, Харолд Арлън, Джош Гробан, Бари Манилоу, Селин Дион, Бари Гиб, Винс Гил и Дона Самър.

  • От утре по Джаз ФМ ще звучи пилотния сингъл от албума – New York State of Mind с Били Джоел. Тук можете да видите видео, в което двамата изпълнители представят изпълнението си:

Тук можете да прочетете ревюто ни за Partners.