Двама изявени български музиканти с голяма международна кариера – Саркис Закарян и Димитър Иванов, свирят с AGBU Sofia Chamber Orchestra на Европейския музикален фестивал

Двама изявени български музиканти с голяма международна кариера – Саркис Закарян и Димитър Иванов, свирят с AGBU Sofia Chamber Orchestra на Европейския музикален фестивал

Пианистът Саркис Закарян и цигуларят Димитър Иванов ще изпълнят творби от епохата на Класиката и Романтизма с AGBU Sofia Chamber Orchestra с диригент Бедрос Папазян. Концертът на 6 юни от 19:30 ч. в зала „България” включва още творби на Сибелиус и Пиацола. Това е една от последните прояви в тазгодишното издание на Европейския музикален фестивал, организиран от „Кантус Фирмус” със съдействието на Столичната община и Министерството на културата. Концертът се организира и със съдействието на Общоарменски благотворителен съюз „Парекордзаган” – София. „Идеята на този концерт е да приобщим широка публика с популярна и интересна програма, която нарекохме „Класично и романтично”, споделя диригентът Бедрос Папазян. И продължава: „Светоусещането на съвременния човек се променя и ние, музикантите, трябва да търсим различни форми, за да достигнем до публиката.”

Музика от Моцарт е включена в първата част на концерта на 6 юни. Освен увертюра от операта „Идоменей“, с която ще започне програмата, ще бъде изпълнен още и забележителният Концерт за пиано и оркестър №27 със солист Саркис Закарян. Пианистът, който днес живее в Лондон, е след най-изявените български музиканти през последните години и е носител на множество награди от международни конкурси. Той е завършил с отличие Кралската академия по музика в Лондон и е изнасял концерти в престижните зали „Уигмор хол”, Purcell Room и St. Martin-in-the Fields.


Саркис Закарян

Втората част на концерта е посветена на Романтизма. Тя ще започне с популярния „Тъжен валс” от Ян Сибелиус, след което публиката ще се наслади на един от най-красивите цигулкови концерти от XIX век – творбата на Феликс Менделсон Бартолди. Солистът Димитър Иванов е познат на българската публика от блестящата му изява с Оркестъра на Класик ФМ радио през 2012 г., когато участва в цикъла „Музиката на Америка”. Той е първи концертмайстор на оркестъра на Операта във Франкфурт – Museumsorchester Frankfurt. Наред с това има много изяви като солист с големи симфонични оркестри в Европа. От сезон 2010-2011 г. цигуларят се занимава с преподавателска работа във Висшето училище по музика „Ханс Айслер” в Берлин като асистент в класа по цигулка на своя бивш професор Улф Валин. На финала на концерта ще прозвучи първата част – „Пролет”, от прочутия танго цикъл „Годишните времена на Буенос Айрес” (Estaciones Porteñas) от Астор Пиацола.


Димитър Иванов

Диригентът и музикален директор на AGBU Sofia Chamber Orchestra Бедрос Папазян започва своята музикална кариера в Софийската филхармония. През 1981 г. той основава ансамбъл „Оркестрал”, с който осъществява цикли от концерти и редица турнета във Франция, Германия, Австрия, Турция, Гърция, Италия. AGBU Sofia Chamber Orchestra е създаден през 2006 г. и развива активна концертна дейност.


Бедрос Папазян

Билети за концерта на 6 юни от програмата на Европейския музикален фестивал могат да бъдат закупени от касата на „Кантус Фирмус” във фоайето на зала „България” и онлайн от TicketsBG.

Европейският музикален фестивал е част от календара на културните събития на Столичната община и на Министерството на културата за 2014 г. и се провежда в подкрепа на кандидатурата на София и Югозападния регион за Европейска столица на културата през 2019 г.