Два месеца спасителен „Остров на музиката“ в лятна София

Два месеца спасителен „Остров на музиката“ в лятна София

Два месеца ще слушаме джаз на Лятната естрада в Борисова градина в поредното издание на концертния цикъл „Остров на музиката“, организиран от Общински културен институт Дом на културата „Средец“. Концертите са всяка сряда, като през юли са от 19:30 ч., а през август – от 19 ч. Ако времето е лошо, те ще се проведат на столичното Ларго. Цикълът е част от Лятната културна програма на Столична община. Джаз ФМ е медиен партньор.

Събитията започват на 1 юли с проекта Y Jazz, в който участват Велека Цанкова – вокал, Мартин Бодуров – тромпет, Светослав Миланов – пиано, Даниеле Феббо – контрабас, Виктор Викторов – ударни. През 2018 г. те получиха наградата от Младежкия конкурс на „Пловдив джаз фест“. Y Jazz впечатляват с оригиналните си композиции, както и с претворяването на любими мелодии от миналия век, които ще бъдат акцентът на програмата им.

Седмица по-късно на сцената ще бъде Софийският духов оркестър към Общински културен институт Дом на културата „Искър“. Догодина той ще отпразнува 70 години от създаването си. През миналата година съставът добави към своите отличия наградата „Кристална лира“ на Съюза на българските музикални и танцови дейци и Класик ФМ. Диригент ще бъде Юли Дамянов. Програмата на концерта ще е с интерпретации на класически и популярни произведения на композитори и на запомнящи се изпълнения на артисти като Жорж Бизе, Жак Офенбах, Мич Лий, Енио Мориконе, Франк Синатра, АББА и Дико Илиев.

На 14 юли (това е единствената дата във вторник) в „Остров на музиката“ пеят група Spectrum. Неотдавна те накараха Manhattan Transfer, чийто концерт подгряваха, да излязат от гримьорните в зала „България“ и да се съберат пред вратата на сцената, за да ги слушат, а след това – обсипват с комплименти. Миналата година „Спектрум“ издадоха албум, а Джаз ФМ заснехме кратък филм за тяхното изкуство и за примера им как личности изграждат общност.

Весела Морова, която участва в „Спектрум“, а нейни изпълнения от миналогодишното издание на „Остров на музиката“ често звучат по Джаз ФМ, ще бъде на сцената при завръщането на цикъла на Лятната естрада в Борисова градина на 22 юли. С Йордан Тоновски трио с Христо Минчев и Кристиян Желев тя ще поднесе програмата And We Will Fly.

Само 20 дни след като Вили Стоянов ни срещне на 9 юли в Кино „Кабана“с новия си проект, посветен на дядо му Йосиф Цанков, той ще гостува в „Остров на музиката“ с Old School Trombone: Мартин Ташев, Димитър Благоев, Димитър Шанов и Николай Данев. Проектът се зароди в бар „Фотосинтезис“, който всяка сряда кипи с настроението и енергията на тази музика, а минувачите спират и танцуват на улицата. Сега всички ще направим това в зелените обятия на Борисова градина. Сцената ще отвори нови простори за широката музикална душа и емоционалния и творчески заряд на Вили.

На 5 август Марина Господинова ще ни поднесе джаз стандарти с Милен Кукошаров – пиано, Димитър Карамфилов – контрабас, Атанас Попов – барабани. Сладкопойната вокалистка с характерно нежно звукоизвличане, което хипнотизира, ще бъде омайна и на тази сцена.

Миналата година танцувалите повече от час хора пред Лятната естрада се питаха как е било възможно досега да са пропуснали да чуят музиката на Ире Васкес и нейния латино бенд, вадеха телефони, за да проверят кога и къде могат да я слушат отново. За тях и за нови почитатели е концертът й на 12 август с участието на инструменталистите Хесус Мария Пабло Ромеро – Ел Кийо – кахон, Христо Ганев – конга, Дилян Давидков – тромпет, Георги Ненков – маракаси и клавес.

Лятото у нас ще отпечатат на предпоследния концерт на 19 август дамите и господата от една от младите ни групи SoulBmoll. Техните върховни оригинални фънк и соулфул песни носят цялото им уважение към традицията и изразяват радостта от това, че се заедно и непрекъснато се развиват. Неотдавна, след издаването на дебютен албум и на последващ сингъл, те свириха в „Бигбенд джаз академия“ с Бигбенда на БНР, а по време на ограниченията в пандемията ни предложиха домашно видео, за да ни дадат част от своя уют. В групата са вокалистките Славина Калканджиева, Божана Спасова и Миглена Русева (трио Trinity), както и инструменталистите Момчил Косев – китара/вокал, Александър Васев – клавишни, Светлин Стайков – бас, Виктор Викторов – ударни, Иван Йорданов – саксофон, Мартин Бодуров – тромпет. Специален гост ще е винаги подкрепящият ги тромбонист Вили Стоянов, който свири в тяхна песен и дирижира концерта в БНР (с полагащото му се право да си резервира любимо соло).

Програмата на „Остров на музиката“ ще закрият на 26 август музикантите от формация, творяща към друг общински културен институт – Дом на културата „Надежда“ – Джаз формация „София“. Създадена през 1985 г. от Райчо Иванов, през тази година тя празнува 35-а годишнина. Дълбоко е тяхното посвещение на музиката, а е имало и случай, както ни е разказвал Калин Жечев, когато техните изпълнения са насърчили да стъпи на крака проходил буквално пред сцената малчуган. Оригинална своя музика и задълбочен подход в интерпретацията на стандарти ще ни поднесат Бойчо Дечев – ръководител на бенда и басист, Яна Чакалска – вокал, Ясен Василев – соло и ритъм китара, Калин Жечев – клавишни инструменти, Иван Андреев – ударни инструменти, Димитър Бакърджиев – саксофон и флейта.

Радостното настроение и удоволствието от хубавата музика на „Остров на музиката“ ще пренесем и в ефира на Джаз ФМ. Концертите ще бъдат записани и излъчени, за да могат още повече хора да намерят спасение на острова на добрия музикален вкус.

На снимката: Весела Морова на Лятната естрада в Борисова градина