Духовно преживяване с горчиво-сладки настроения – новата концертна програма на Мирослава Кацарова Desafinado Live през погледа на публиката

Духовно преживяване с горчиво-сладки настроения – новата концертна програма на Мирослава Кацарова Desafinado Live през погледа на публиката

Миналата седмица Мирослава Кацарова представи новата си концертна програма Desafinado Live с две събития – в четвъртък в столичния „София лайв клуб“ и в събота в BeeBop Café в Пловдив. Отзивите на публиката за двата концерта са изключително топли и позитивни. Днес ви предлагаме да прочетете текста на Анна Бораджиева, в който тя споделя впечатленията си от пловдивския концерт. Анна е студентка трети курс по специалността „Педагогика на образованието по музика с поп и джаз пеенев“ в Академията за музикално, танцово и изобразително изкуство в Пловдив (АМТИИ) и от 4 месеца работи като сътрудник на Джаз ФМ радио.

Слънчева, топла, жива и изключително уютна, боса нова може да носи и тъга, но каквo разказа Мирослава Кацарова по време на своя концерт Desafinado Live по повод 15-та годишнина на предаването й Desafinado по Джаз ФМ радио? Нейната любима дума в португалския език е saudade, дума, която е „с много богат смисъл, дълбок, сложен необясним и непреведим. Saudade означава носталгия, меланхолия, болка по невъзможните неща, по невъзможните брегове, по невъзможните състояния.“ Думата за нея означава „точно онази уютна тъга, която те кара да се чувстваш добре, независимо, че си тъжен и тя е в същината на боса новата….горчиво-сладки настроения, близки и далечни. В бразилската музика няма само карнавалност, има и друг смисъл, на който е посветена тази програма.“

Посрещането ни беше изискано, с коктейли от Schweppes за всеки, докато се настроим да се потопим в тази уютна музика. Личеше си, че хората бяха дошли с ясното съзнание, че предстои едно духовно преживяване. Тези стилни, одухотворени и щастливи хора бяха дошли, за да почувстват красота, да научат сетивата си на красивото и да се доверят. И то неслучайно именно на този концерт.

Гласът на Мирослава Кацарова е като опиат, лек и нежен, пристрастяващо, опияняващо дълбок, като аромат на дъжд през лятото. Когато прекрасната певица и музикантите, едни от най-добрите в България в момента – Христо Йоцов, Мирослав Турийски, Веселин Веселинов - Еко, Николай Карагеоргиев, изпълняваха тази вдъхновяваща боса нова, усещането бе, че единственото съществено е това, което се случва тук и сега и, че всичко е наред. Миналият момент от тактовете оставаше като пожълтяла черно-бяла снимка, за да дойде настоящият момент - толкова цветен и пъстър и все по-красив и жив. Поглеждайки Мирослава Кацарова на сцената с нейната ефирна, нежна зелена рокля с голи рамене, сякаш екзотични птици се бяха скрили между листата на този мир и хармоничност, а атмосферата беше така уютна и топла. Въобще вечер за това сетивата да бъдат в тоналностите на всичко, което би им харесало и доставило удоволствие. Сякаш си у дома.

С прекрасния си разказвателен тембър и изразителен глас певицата не само разказа историята на боса нова музиката – композиторите, техните вопли, вълнения, премеждия, странностите им, но и изпя с безкрайната си артистичност онези приказки от миналото, които оживяха пред нас. Моите две сестри, които са близначки на по 17 год. и за първи път проявиха желание да бъдат част от една такава магична вечер, накрая, усетили космичната енергия на вечно младата, вечно нова музика, се влюбиха в нея. Явно този жанр, произлязъл от самбата и джаза, остава завладяващо изкуство за всички възрасти от различните светове и години. Тази музика няма как да излезе от мода.

С великолепните музиканти минахме през историята - от самото начало на боса нова до съвременните течения. Електронното звучене не успя да попречи на класическото излъчване на стандартните песни на Мирослава с нейната неподправеност и искреност, на бохемското начало. Уникалните аранжименти са направени специално за този концерт от Мирослав Турийски. Мира описа работата по една от песените: „Той направо я руши и я строи на ново.“ Тя по ред спомена за новите артисти, които продължават да преоткриват този жанр, да го престрояват и да си играят с цветовете на боса новата като Сара Тавареш (чиято авторска песен Ponto de Luz тя изпя тази вечер), Розалия де Соуза (която беше гост на „Пловдив джаз фест“ и пя там песните от детството си), както и Беко Драноф и Суба с техните бийтове и лупове.

А за финал Мира ни зарадва с песента си „Летни улици“ - „една нечужда песен“, както я определи тя, написана от Веселин Веселинов - Еко. За нея Мира каза: „Вдъхновена е точно от тази стилистика на самба, на боса нова, от философията на бразилската музика, на бразилската култура изобщо, защото в нея се съдържа точно това умение - да правиш паузи, да знаеш кога да спираш и да се отдадеш на онова сладко нищоправене, което те кара не да се превръщаш в мързеливец, а да се обърнеш към самия себе си за малко, да си отговориш на някои въпроси, да разбереш дали наистина си този, който искаш да си.“

Разбира се ние не искахме да свършва този концерт, затова за завършек Мирослава Кацарова изпя още веднъж Desafinado, както и започна концертът, но този път с прекрасния мъжки вокал на Павел Терзийски.

В следващите месеци Мирослава Кацарова ще представи Desafinado Live по време на серия от концерти, първият от които е на 2 юни в „Студио 5“ в София. През юли програмата ще прозвучи пред публика в Бургас (14 юли, открита сцена „Охлюва“), Варна (15 юли, клуб „Ментол“), Пловдив (20 юли, на открита сцена) и Созопол (в края на юли). В последния ден на следващия месец Мира ще направи премиера на новия си албум My Cinema. Събитието ще се състои на 31 май от 19:30 часа в литературен клуб „Перото“. Скоро ще ви разкажем повече за тази премиера, а тук може да чуете две песни от My Cinema.