Downshift Collective: спокойният и философски поглед към живота дава отговор на въпросите, които ни терзаят

Downshift Collective: спокойният и философски поглед към живота дава отговор на въпросите, които ни терзаят

Музиката им носи огромно удоволствие и дава силен заряд, отнася се към живота ни тук и сега, описва действителното ни присъствие в света. В Downshift Collective преди година се събраха китаристът Александър Георгиев, саксофонистът и кийбордист Цветан Чобанов и вокалистът Михаил Люлев. Те са готови с първите си три песни, още толкова са пред завършване, а скоро някои от тях ще бъдат допълнени с видеоклипове.

Александър Георгиев раказва, че последният проект, в който са заедно с други музиканти, по естествен път е завършил своя живот: „Тримата решихме да продължим да правим музиката, която специално на нас ни харесва. Сега се фокусираме върху издаването на повече качествени неща.“

Песните на Downshift Collective са увлекателни с емоционалната си наситеност. Музикантите съчетават любимите си стилове и се изразяват с интерес, без предразсъдъци и претенция. „Заедно сме от доста време. Като членове на различни формации експериментираме в разнообразни стилове – фънк, реге, ню джаз. На всички ни е любим диско-фънкът. Правим комбинация от всичко, което харесваме в музиката. Надявам се нашият музикален вкус да се харесва на повече хора.“ – изразява желанието на групата китаристът.

Звученето на Downshift Collective впечатлява с пълното отсъствие на преднамереност. „Съчетаваме нещата по най-естествен начин, без да ги мислим много като конструкция – оставяме ги да се излеят в поток. Имаме богат опит като музиканти и можем да си го позволим.“ – казва за увереността, с която свободно творят, Александър Георгиев.

Музиката на Downshift Collective дава енергия, а самото име на групата идва с идеята за забавяне на ритъма, за осмисляне, за вникване в дълбочина и преоценка. „Подканваме към завръщане към ценното и стойностното. В момента се вижда как някои неща са ефимерни, а ние сме ги мислели за важни. Други са действително важните неща в живота.“ – казва Александър Георгиев, според когото спокойният и по-философски поглед върху нещата дава верният отговор на въпросите, които ни терзаят.

  • Интервюто на Светослав Николов с Александър Георгиев можете да чуете чрез бутона „Аудио“.

Музиката на Downshift Collective е от днес в ефира на Джаз ФМ.