Документалният филм за Джон Колтрейн Chasing Trane: The John Coltrane Documentary тръгва в избрани киносоалони в САЩ

Документалният филм за Джон Колтрейн Chasing Trane: The John Coltrane Documentary тръгва в избрани киносоалони в САЩ

„Всичко, което Джон свири, всичко, което Джон пише, то е отвъд, без съмнение е отвъд.“ – казва саксофонистът Сони Ролинс за своя колега и приятел Джон Колтрейн в новия документален филм Chasing Trane: The John Coltrane Documentary, посветен на един от най-великите  в историята на музиката. Според Уинтън Марсалис: „Колтрейн придаде друго измерение на американската музика и на XX век.“, а Карлос Сантана коментира: „Той е архангел от най-висок ранг, изпратен, за да лекува тази планета. Точка.“ След като миналата година беше показан в програмата на различни фестивали, сега филмът, режисиран от Джон Шайнфелд, ще бъде прожектиран в избрани киносалони в САЩ. Първата прожекция е на 14 април в IFC Center в Ню Йорк, следват градове като Лос Анджелис, Сан Франциско, Чикаго и др.

Chasing Trane: The John Coltrane Documentary включва непоказвани досега семейни филми на Колтрейн, направени в домашни условия; кадри от работата на саксофониста и неговата група в студиото; стотици неизвестни за широката публика фотографии на музиканта и откъси от негови телевизионни участия по целия свят. Създателите на филма са разполагали с достъп до целия каталог на саксофониста за компаниите Prestige, Blue Note, Atlantic, Pablo и Impulse. Всяка композиция, включена в лентата, е внимателно подбрана с оглед на това да подчертае конкретната сцена.

Американският актьор Дензъл Уошингтън чете думите на самия Колтрейн, а в лентата ще видим Сони Ролинс, Маккой Тайнър, Уинтън Марсалис, Карлос Сантана, Уейн Шортър, Камаси Уошингтън, президента Бил Клинтън, членове на семейството на Колтерйн и биографи на легендата. Том Пауърс, който селектира документалната програма на Международния филмов фестивал в Торонто, коментира начина, по който се включват участниците във филма: „Техните свидетелства са изключително изразителни, но наред с това има моменти, в които тези хора са безмълвни, напомняйки ни, че толкова силна музика докосва нещо у нас, което е отвъд думите.“


Фрагменти от Chasing Trane: The John Coltrane Documentary

Фотография: от официалната фейсбук страница на Джон Колтрейн