Документалният филм Quincy разказва за живота и кариерата на един от най-големите в музиката – Куинси Джоунс

Документалният филм Quincy разказва за живота и кариерата на един от най-големите в музиката – Куинси Джоунс

Двучасовият документален филм Quincy, разказващ за живота и кариерата на големия Куинси Джоунс, имаше премиера в неделя по време на Международния филмов фестивал в Торонто. На 21 септември лентата предстои да бъде показана по Netflix. Режисьори на Quincy са дъщерята на музиканта – Рашида Джоунс, и австралиецът Алън Хикс, който преди 4 г. посвети на своя учител Кларк Тери филма Keep On Keepin’ On. В Quincy ще видим десетки музиканти, с които Куинси Джоунс е работил през годините, а така също и моменти от негови срещи със световноизвестни личности от други сфери. В лентата са включени кадри с Франк Синатра, Тони Бенет, Уил Смит, Лейди Гага, Лайнъл Ричи, Опра Уинфри, Барак Обама, папа Йоан Павел II и мн. др. Любопитното е, че Quincy достига до своята публика и с една нова песен - Keep Reachin, която Куинси Джоунс създава заедно с Марк Ронсън и Шака Кан.


Трейлърът на документалния филм Quincy

„Използвам музиката като средство, за да достигна до умовете и сърцата на милиони хора.“ – казва Куинси Джоунс във филма Quincy и още в трейлъра загатва, че въпреки постигнатите успехи животът му е белязан от трудности и ситуации, свързани с оцеляване. Често в своите интервюта легендарният музикант разказва за изпълненото си с опасности детство и за музиката, която в един момент се явява истинско спасение. По-долу си припомняме откъс от публикация на Светослав Николов, вдъхновена от разкази на Куинси пред студенти от Училището по кино и телевизия към Университета „Лойола Меримаунт“ в Лос Анджелис. Интервюто е от поредицата „Майстори от Холивуд“, а водещ на разговора, който се провежда на 8 април 2015 г., е журналистът Стивън Галоуей.

Куинси Джоунс отраства по изпълнените с насилие улици на Чикаго – сред неговите преживелици, когато е 7-годишен, са да бъде прикован към дървена ограда със забит в дланта нож и да оцелее след забиване в главата на шиш за разбиване на лед. „Не ти трябваше да си в южната част на Чикаго по онова време.“ – казва Куинси Джоунс. Той израства без майчина грижа и любов – когато е на 7 години, отвеждат майка му от дома им в усмирителна жилетка, тъй като тя страда от деменция. От баща си с бой получава два важни урока, за които си спомня и до днес – когато разменя за пистолет подарените на баща му ръкавици на боксовата легенда Джо Луис и когато отрязва по нейна молба косата на дъщерята на лидера на местната банда на Ал Капоне. И до днес с нея са приятели. Всъщност точно за тази престъпна фамилия работи баща му – дърводелец. Но когато вижда, че на насилието няма да има край, той извежда децата си от Чикаго, за да се установят в Ню Йорк. Куинси Джоунс оцелява и в момента, когато един от неговите съученици стреля по децата, докато те влизат в училище.

Три години по-късно, когато е на 11 год., Куинси Джоунс е част от детска престъпна банда. „През цялото време бяхме живели сред гангстери – техните дела ни бяха за пример и така изучихме занаята.“ – разказва той. Във Вашингтон разбивали местните магазини. Своите действия той обяснява с думите: „Ти си водач – правиш това, което чувстваш, че искаш. Без майка ми до мен, се опитвах да открия какво точно да правя.“ По-късно в живота специално отделя много време за общуване с децата си, като ги учи на добро, но също така ги приканва да опознаят улицата, където тече животът.

Съдбовният момент е, когато бандата на Куинси Джоунс прониква в богаташка къща. Изяждат сладкишите и сладоледа, забавляват се, като се замерят с храна, и започват да бродят из стаите. „Отворих вратата на стая, в която имаше пиано. Затворих я. Усетих, че пропускам нещо важно. Върнах се, докоснах клавишите на пианото и всяка клетка в тялото ми ми каза, че това ще правя цял живот.“ – разказва днес Куинси Джоунс. Още на следващия ден в училище той започва да усвоява техника на свиренето – първо с инструментите най-отзад в брас секцията: „Затова обичам да пиша музика за духови инструменти – както съм правил с Каунт Бейси и Франк Синатра. Това стана част от моята ДНК, превърна се в моя майка. Казах си, че след като нямам майка, музиката ще ми бъде такава. Така и се случи.“ На 12-годишна възраст от гангстер Куинси Джоунс се превръща в музикант.

Куинси Джоунс – от детство в гангстерска банда до живот с музиката

На снимката: Куинси Джоунс по време на саундчек в Shrine Auditorium в Лос Анджелис за първото издание на Annual World Jazz Association Concert през 1975 г. Източник: фейсбук страницата на музиканта