Документален театър показва демографията на града. Стотима пловдивчани се включват в международен експеримент, осъществен в 35 държави

Документален театър показва демографията на града. Стотима пловдивчани се включват в международен експеримент, осъществен в 35 държави

Представлението „100% Пловдив“ ще бъде част от закриващите събития на програмата за Европейска столица на културата. На 17, 18, 19 и 20 октомври документалният театър „100% Пловдив” ще представи портрет на града в 100 лица на сцената на Драматичен театър – Пловдив. Събитието е с вход свободен.

Базиран на статистически данни, проектът включва стотима пловдивчани, представляващи демографията на града. Немската театрална трупа „Римини протокол“ (Rimini Protokoll) и българското студио за документален театър VOX POPULI вече избраха всички участници. Кастингът се базира на строги правила, прилагани вече в повече от 35 града. В началото селекцията започва с един човек. Вече избран, той има 24 часа, за да препоръча друг. Вторият препоръча следващия и така щафетата се предава до достигане на предствителната група от 100.

Участниците в този театър са много различни като възраст, социален статус и етнос. В него 17 пловдивски деца влизат в ролята на разказвачи на истории в четирите дни, в които ще се играят представленията. Те са на възраст от няколко месеца до 14 години. Изненада за публиката ще бъде как няколкомесечните бебета ще се представят на сцена. Най-възрастният участник е на 74 години.

Доктори, доценти, женени, разведени, спортисти, безработни, обитатели на неподозирани кътчета в града и хора с нестандартни хобита са малка част от 100-те находки на организаторите. По време на кастинга, продължил 3 месеца, те са се натъкнали на истории, които за самите тях са толкова невероятни и любопитни, че смятат да ги разкажат и в други свои проекти.

„Впечатлени сме от мотивацията на поканените пловдивчани. Повечето са много отдадени и амбицирани да участват в спектакъла, а за това се иска смелост.” – разказа Неда Соколовска, един от организаторите на проекта.

На 17, 18, 19 и 20 октомври Драматичен театър – Пловдив и спектакълът „100% Пловдив“ очакват всички любопитни зрители. „Представлението е и за това, което статистиката никога няма да може да улови. То създава жив, дишащ портрет на града: отчасти театър, отчасти реалност, но на 100% Пловдив.“ – посочват организаторите.

Своя билет можете да вземете от касата на Драматичен театър – Пловдив всеки делничен ден от 10 ч. до 14 ч. и от 15 ч. до 19 ч. Ако предпочитате, може да запазите предварително своето място онлайн до 15 октомври. За целта е нужно да изпратите имейл на [email protected], в който да посочите за коя дата и на кое име да бъдат запазени местата. Билетите, запазени онлайн, можете да вземете до 30 мин. преди представлението на касата на театъра. На едно име могат да бъдат запазени максимум 4 места.

За „Римини протокол“:

Хелгард Хауг (1969 г.), Щефан Кеги (1972 г.) и Даниел Ветцел (1969 г.) се срещат в Института за приложни театрални изследвания в Гийсен и по-късно работят заедно в различни комбинации, под името Rimini Protokoll. Те са признати за едни от лидерите и основоположници на театрално движение, известно като Reality Trend (Theater der Zeit) („Театър на времето“), което упражнява силно влияние върху алтернативната театрална сцена на новия век.

Всеки проект започва от конкретна ситуация на определено място и след това се развива чрез интензивен процес и задълбочено проучване. „Римини протокол“ са привлекли международно внимание с артистичните си постижения, които се провеждат в граничната зона между реалността и фикцията. Те превръщат в пърформанс Годишното събрание на акционерите на Daimler през 2009 г., а през 2008 г. създават 100% Stadt („100% град“) със 100 статистически представителни жители на градове като Берлин, Цюрих, Лондон, Мелбърн, Копенхаген и Сан Диего.

В Берлин и Дрезден те изграждат аудио инсталации, в които оригинални протоколи за наблюдение на Щази могат да бъдат слушани на андроид телефони. В Хамбург организират Weltklimakonferenz – симулация на Конференцията на ООН за промените в климата. Последната продукция на „Римини протокол“ е тетралогията Staat 1-4 с акцент върху постдемократичните феномени.

От 2000 г. досега триото Хауг/Кеги/Ветцел поставят своя „театър на експертите“ както на сцената, така и в градските пространства, представен от непрофесионални актьори, които по тази причина се наричат „експерти“. От 2004 г. „Римини протокол“ са установени в международния театрален център HAU в Берлин. Първият спектакъл „100% град“ е поставен през 2008 г. в Берлин. Оттогава той е бил представян в 35 града по цял свят – Лондон, Париж, Марсилия, Виена, Кьолн, Дрезден, Копенхаген, Амстердам, Рига, Токио, Филаделфия, Сао Пауло, Мелбърн и др.