Документален филм, празничен концерт с биг бенд и танцово парти за петия рожден ден на „Сентиментал суингърс“

Документален филм, празничен концерт с биг бенд и танцово парти за петия рожден ден на „Сентиментал суингърс“

Вече пет години „Сентиментал суингърс“ са носители на хармонията и на удоволствието от живота заради неговата красота. За рождения си ден те са подготвили подарък за публиката – с доброто настроение, така типично за тяхната музика. Вера, Деси и Рони ни канят на безкраен празник на 18 ноември, като е ясен само началният час – 19. Вечерта ще започне с прожекцията на документалния филм „Животът е един безкраен танц“ в програмата на „Киномания“, ще продължи с първи концерт на триото с голям оркестър – Биг бенд „Брас асоциация“, а в програмата ще има нови музикални акценти и много танци, за да завърши много по-късно с афтърпарти, в което във фоайето на НДК пак ще се танцува – с музика, подбрана от „Смъглърс кълектив“. Празникът ще продължи до изчерпване на голямата танцова енергия, а след това всеки ще отнесе частица от него в живота си.

„Сентиментал суингърс“ правят това, което много обичат, и го правят толкова естествено и непосредствено, че веднага става любимо на безброй ценители на доброто усещане за живота. Няма нещо, което специално да търсим, за да стигнем до тяхната музика – достатъчно е да следваме пътя на сърцето и на тази непосредствена и съвсем чиста емоция, с която те се обръщат към нас. Как музиката на Вера, Деси и Рони заедно с Мишо Йосифов секстет достигна до толкова много хора в цялата страна ще научим от филма „Животът е един безкраен танц“, създаден от съпруга на Вера – Андре Шандел. Той ще бъде показан от 19 ч. в Зала 1 на НДК като част от „Киномания“. След първите прожекции преди месеци, за да може филмът да влезе в официално разпространение, бе нужно да се съберат средства за изплащане на авторските права за песни и архивни материали. Обществената фондонабираща кампания приключи успешно и в студиото на Джаз ФМ Вера благодари за подкрепата. „Животът е един безкраен танц“ тя описа с думите: „Филмът разказва за България през погледа на „Сентиментал суингърс“ – за това поколение, останало да живее и твори тук. Имаме огромен късмет вече пета година да се занимаваме с това, което ни харесва, и да пълним сърцата на публиката.“

Живеем не в проблеми, а в любов – Sentimental Swingers представят дебютния албум с Мишо Йосифов секстет Cradle of Love

Започнали със секстета на Михаил Йосифов, „Сентиментал суингърс“ за първи път ще пеят с голям оркестър в концерт в Зала 1 след филмовата прожекция. Те ще излязат на сцената с Биг бенд „Брас асоциация“, воден от Ангел Заберски, а Мишо Йосифов е първи тромпет. Възможността да празнуват с тези емоционални, ентусиазирани и ангажирани момчета Деси определи по Джаз ФМ като голямо щастие. Тя разказа: „Мишо Йосифов ще направи аранжимент за биг бенд на няколко от авторските ни песни от албума ни и ще имаме специални гости.“ Рони ги изрежда: това са Нено Илиев, който ще свири на акордеон и ще пее, актьорът Филип Аврамов и двама гост-музиканти от Македония, които се включват в саксофонната секция на състава.

На концерта ще чуем оригиналните аранжименти на „Ендрюс систърс“. „Това е много впечатляващо, защото звученето на тази музика е изключително въздействащо, когато е с биг бенд.“ – посочва Вера. Една от новите песни в репертоара е Bounce Me Brother with a Solid Four, която превръща линди хоп от харлемски танц в световен културен феномен. „До излъчването на тази песен във филм с „Ендрюс систърс“, това е било само улична култура. Тогава канят едни от най-известните танцьори да се снимат във филма – и така линди хоп тръгва от улицата и завладява света. Тъй като линди хоп и суингът в момента се завръщат в целия свят, това е добър повод нашите слушатели да се запознаят за първи път с тази песен.“ – разказва Вера.

И с много танци ще е придружена концертната вечер. Пред сцената на Зала 1 на НДК ще има специален дансинг за танцьорите от „Линди хоп БГ“, както и за всички, които просто не могат да останат седнали, слушайки жизнерадостната музика на „Сентиментал суингърс“. След концерта танци ще има и във фоайето на НДК, а тогава музиката ще подбират момчетата от „Смъглърс кълектив“.

  • Интервюто на Светослав Николов с Вера, Деси и Рони от „Сентиментал суингърс“ можете да чуете чрез бутона „Аудио“.

Снимка: кадър от филма „Животът е един безкраен танц“ на Андре Шандел