Днес е концертът на Джошуа Бел от програмата на  „Европейски музикален фестивал“

Днес е концертът на Джошуа Бел от програмата на „Европейски музикален фестивал“

Днес е голямото събитие в програмата на „Европейски музикален фестивал“ 2016. Тази вечер в зала 1 на НДК е концертът на забележителния американски цигулар Джошуа Бел с Оркестъра на Класик ФМ радио. На диригентския пулт ще застане Максим Ешкенази. Програмата на концерта съчетава творби от   Класиката и Романтизма. Първата част ще започне с увертюра „Сън в лятна нощ“ от Ф. Менделсон–Бартолди. Увертюрата е създадена през 1826 година, когато композиторът е едва на 17 години. Също в първата част на концерта Оркестърът на Класик ФМ радио с диригент Максим Ешкенази ще представи една от най-популярните творби на В. А. Моцарт – Симфония №40. Джошуа Бел ще излезе на сцената във втората част на концерта за да изпълни една от любимите си творби - Концерт №1 в сол минор от Макс Брух. Концертът се нарежда сред четирите най-велики немски концерта за цигулка заедно с тези на Бетовен, Брамс и Менделсон.

Джошуа Бел пристигна вчера в София и осъществи първата си репетиция с Оркестъра на Класик ФМ радио. Той пристигна от Будапеща, където на 11 май е изнесъл камерен рецитал, а на 15 май ще свири в Истанбул, отново камерна програма.

На пресконференцията по повод днешния концерт артистът изказа възхищението си от свиренето на оркестъра: „Знаех, че Оркестърът на Класик ФМ радио ще бъде на високо ниво, понеже познавам музикантите от предишния ми концерт в България през 2013 г., но тяхната подготовка за концерта днес надмина очакванията ми!“На въпроса дали публиката, която слуша класическа музика, е намаляла през последните години, Бел отговори, че той няма такива впечатления. „Аз съм оптимист, понеже моите наблюдения са, че на концертите ми с класическа музика има много млади хора и публиката се увеличава“, каза още цигуларят. „Трябва да спрем да повтаряме, че класическата музика умира, защото това съвсем не е така! А като го повтаряме много, някой може да повярва“, допълни с усмивка той.

„Европейски музикален фестивал“ е част от Календара на културните събития на Столичната община за 2016-та година, а съорганизатор на събитието е Министерството на културата на Република България. Фестивалът се провежда под патронажа на Румяна Бъчварова, вицепремиер на Република България и на Йорданка Фандъкова, кмет на София. Билети за концерта на Джошуа Бел могат да бъдат закупени на касата на „Кантус Фирмус“ в зала „България“, в билетния център на НДК и на Ticketsbg.

На снимката: Джошуа Бел репетира в София