Днес Анита Бейкър празнува рождения си ден. Преди дни певицата обяви оттеглянето си от музиката

Днес Анита Бейкър празнува рождения си ден. Преди дни певицата обяви оттеглянето си от музиката

Днес голямата R&B и соул вокалистка Анита Бейкър навършва 59 г., а няколко дни преди своя рожден ден тя спря спекулациите относно развитието на кариерата си, като в Twitter използва хаштага #Retired, за да обяви оттеглянето си от музиката. Това се случи на 12 януари. Два дни по-късно Бейкър публикува фотография на многобройните си награди, придружена от признанието, че не съжалява за нищо.

През последните години упорито се говореше за новата студийна продукция на вокалистката и за турне, но всичко това се оказаха просто слухове. През 2012 г. Анита Бейкър беше номинирана за „Грами“ за версията на песента Lately, която трябваше да намери място в албума Only Forever. Идеята беше проектът да бъде издаден от компанията Blue Note Records през същата година, после срокът беше удължен, а накрая Only Forever така и не се появи на пазара. Дискографията на Бейкър наброява общо 9 заглавия, сред които са един концертен албум, един сборен и коледният Christmas Fantasy от 2005 г. Той всъщност се явява последния студиен компактдиск на певицата.

Гласът на Анита Бейкър е един от емблематичните за нашето време. Вокалистката започва кариерата си във фънк групата Chapter 8 в края на 70-те г., а след това продължава самостоятелно. Успехът идва още с дебютния й албум The Songstress (1983 г.), а световна слава й носи следващият й проект Rapture (1986 г.), който има платинен статус по продажби. Анита Бейкър е носителка на 8 награди „Грами“. През 1994 г. беше удостоена със звезда в Холивудската алея на славата. През 2005 г. беше определена като „Международен артист на годината“ по време на Канадските смуут джаз награди, а 5 г. по-късно получи признанието за „Легенда, в категория жени“ на музикалните награди Soul Train.

Фотография: от фейсбук страницата на Анита Бейкър