Джос Стоун за предстоящия си концерт в България: „Надявам се на хората да им хареса. Винаги към това се стремя.“

Джос Стоун за предстоящия си концерт в България: „Надявам се на хората да им хареса. Винаги към това се стремя.“

През април 2014 г. Джос Стоун постави начало на амбициозното си световно турне, озаглавено Total World Tour, което е с продължителност над 3 години и включва цели 204 държави. Любопитното е, че повечето от тях не са редовни спирки от турнетата на известни музиканти, което означава, че Стоун не желае да пренебрегне нито едно място на световната карта, където има интерес към нейната музика. След броени дни част от тоталното световно турне на Джос Стоун ще стане и България. Вокалистката ще изнесе първия си концерт у нас по време на Джаз фестивала в Банско на 13 август.

Джос Стоун изуми света с вокалната си зрялост през 2003 г., когато едва 16-годшна издаде дебютния си албум The Soul Sessions, превърнал се в мултиплатинен. Успехът продължи да съпътства кариерата на певицата и със следващите й заглавия, които й донесоха престижни награди и я превърнаха в един от най-продаваните млади артисти в света с над 14 милиона продадени екземпляра от албумите й към днешна дата. Талантът на Джос Стоун не остана незабелязан от легендарни артисти като Хърби Хенкок, Дейвид Санборн, Джеф Бек, Мик Джагър, Ринго Стар, групата Tower of Power и др., които я поканиха за сътрудничества. Но не всичко в кариерата на Джос Стоун вървеше гладко – преди няколко години тя поведе дълга съдебна битка за творческата си свобода и през 2010 г. най-сетне успя да напусне компанията EMI. Оттогава Стоун сама издава своите албуми и сама взима решенията за тях. Днес дискографията й наброява общо 7 заглавия, а най-новото от тях е проектът Water for Your Soul, който се появи на пазара миналата година. Повече за него може да прочетете тук. Песни от Water for Your Soul ще имаме възможност да чуем в Банско – това споделя Джос Стоун в интервю за Джаз ФМ радио. Целия разговор на Емил Войников с вокалистката може да прочетете по-долу или да чуете чрез бутона „Аудио“.

Харесвате ли джаз?
О, да…, само че джазът малко ме обърква.

Знам, че сте израснала с музиката на Арита Франклин. Разкажете ни повече за това.
Арита Франклин е гласът, с който се запознах, когато бях около 10–11 годишна. Гледах телевизия, и се появи реклама с кратък откъс от нейна песен. Казах си: „О, Боже! Този глас е изумителен.“ Помня, че се наложи да изтичам нагоре по стълбите, за да взема лист и химикал и да запиша името й. Това, което чух, бе невероятно! Как е било възможно 10 години да съм на този свят и да не съм чула този велик глас! Тя е възможно най-брилянтната певица на света – истински дар за човечеството! Мисля, че тя е най-добрата вокалистка на света. Така мисля.

Завършихте ли Вашето световно турне?
Не… не, точно на средата съм и тъкмо за това ще дойда в България. Пях в 64 страни от планираните 204. Така че и половината не съм минала.

През 2007 г. Вие направихте серия от концерти с Джеф Бек в Ronnie Scott’s Jazz Club в Лондон.
Да, когато пях с Джеф в Ronnie Scott’s, аз бях много млада и това беше първият път, когато го срещнах. Бях много притеснена – направо изгубих ума и дума! Опитах се да се държа достойно и да дам най-доброто от себе си. И на хората им хареса, макар че едва стоях на краката си от притеснение. За мой късмет това постави началото на партньорство с Джеф и оттогава записваме и свирим на живо с него в различни зали, на различни места, различни стилове музика.

Какви бяха Вашите впечатления от Ronnie Scott’s?
Ronnie Scott’s е такъв, какъвто винаги е бил. Дори онзи ден отидох там да послушам джаз. Онова, което чух, буквално ме отвя. Беше много интересно – на сцената излизаха музиканти, свиреха си сетовете. Бе вълнуващо и приятно.

Вие имате съвместен албум с Ринго Стар. Какво мислите за него?
Ринго е много готин! Много свестен човек.

Доколкото знам - не сте били в България. Какво очаквате?
Очаквам да бъде горещо – така ли е?

Да, така е…
Готини ли са хората? Горещи ли са?

Да, такива са.
О, това е чудесно… вълнувам се и нямам търпение да се срещна с хората, мисля, че ще бъде много забавно. Ще изпълня композиции от албума Water for Your Soul, а също и стари песни от отминали времена, когато бях по-млада. И каквото друго изскочи като идея. Надявам се на хората да им хареса. Винаги към това се стремя.

Фотография: от фейсбук профила на Джос Стоун