Джон Скофийлд, Мария Жоао, Кърт Розенуинкъл, Линда Мей Хан О и Петър Славов в основната програма на „Пловдив джаз фест“

Джон Скофийлд, Мария Жоао, Кърт Розенуинкъл, Линда Мей Хан О и Петър Славов в основната програма на „Пловдив джаз фест“

Краят на октомври и началото на ноември в Европейската столица на културата е запазеното време на едно от най-очакваните джаз събития у нас – „Пловдив джаз фест“. И тази година основната програма на фестивала се състои от 6 концерта, които този път са събрани в три дни. Паралелната програма включва клубни концерти, джем сешъни, изложба, литературен фокус и младежки конкурс. За първи път ще се проведе и фестивал във фестивала: „Пловдив джаз фест“ ще е домакин на първото издание на младия фестивал „Джазтроника“.

Началото на фестивала на 31 октомври ще поставят две дами: забележителната джаз певица Мария Жоао и една от най-нашумелите басистки Линда Мей Хан О. Фестивалът ще открие ексцентричната Мария Жоао заедно с нейния дългогодишен музикален партньор – пианиста Марио Лажиня. Леко театрална, Мария Жоао добива широка известност със своите впечатляващи вокални възможности, чрез които често вплита фолклор, авангард и електронна музика. През дългата си и особено интересна кариера Мария Жоао създава 23 албума. Тя е имала сътрудничества с музиканти като Аки Такасе, Боби Макферин, Давид Линкс, Жилберто Жил, Дино Салуци и мн. др. Участвала е в най-престижните европейски и световни джаз фестивали и е получавала много награди. Днес тя е истинска икона на импровизационната музика, а също така е смятана за един от най-добрите изпълнители в света. Може да се каже, че Мария Жоао пее така, както малцина биха могли или биха се осмелили.

Вторият концерт от същата вечер ще бъде на възхитителната басистка и композиторка - Линда Мей Хан О. Родена в Малайзия, но израснала в Австралия, в момента тя живее и работи в Ню Йорк. През последните десет години Линда Мей Хан О се превръща в един от най-признатите и търсени басисти на своето поколение. Тя е част от настоящия квартет на Пат Матини, а също така е участвала в групите на Дейв Дъглас и Джо Ловано. Линда Мей Хан О е носител на множество музикални награди и има четири издадени албума, от които последният излезе само преди три месеца. За нея „Уолстрийт джърнъл“ пише, че „новаторския ѝ диапазон и изключителните ѝ импровизации, превръщат госпожица О в една от най-динамично издигащите се звезди в джаза днес.“ В Пловдив тя ще пристигне със своя квартет.

Втората вечер (1 ноември) на „Пловдив джаз фест“ е вечерта на китаристите. Тя ще започне с концерт на американския китарист и композитор Кърт Розенуинкъл – един от най-влиятелните и оригинални джаз музиканти на своето поколение. Неговият глас на мултиинструменталист и водещ китарист ясно се откроява в 11-те му албума, всеки от тях вдъхновен от множество млади и по-възрастни музиканти от целия свят. Естетическият и многожанровият му мироглед водят до съвместна работа и с имена като: Ерик Клептън, Гари Бъртън, Джо Хендерсън, Брад Мелдау и мн. др. От 2016 той се занимава с активна продуцентска дейност, насочена изцяло към младото поколение музиканти.

Веднага след него на сцената на „Пловдив джаз фест“ ще се качат легендарният китарист Джон Скофийлд и един от най-интересните певци и пианисти в историята на съвременния блус Джон Клиъри. Двамата дългогодишни приятели започват да свирят заедно едва през 2008 г., а чак през 2015 г. са първите им концерти като дует. Тази година те правят лимитирано турне в Европа и САЩ, чийто маршрут минава през „Пловдив джаз фест“. Необичайни музикални партньори – единият виртуоз в джаза, а другият - ненадминат познавач на нюорлеанската музика, Джон Скофийлд и Джон Клиъри създават впечатляваща и плътна концертна програма, която съдържа в себе си по малко от двата свята: от традицията на Ню Орлиънс, през атрактивен ритъм енд блус до наелектризиращ джаз.

Заключителната вечер на фестивала (2 ноември) е посветена изцяло на българския джаз. Тя ще започне с концерта, иницииран от „Пловдив джаз фест“, замислен като своеобразен трибют към големия пианист и композитор Румен Тосков - Рупето – едно най-важните и обичани имена в българския джаз. Сред участниците в събитието ще бъдат пианистът Антони Дончев, басистът Веселин Веселинов- Еко, тромпетистът Росен Захариев - Роко, виолистът Валентин Геров и др.

Официалната програма ще закрие известният басист Петър Славов младши. Единствено в рамките на „Пловдив джаз фест“ той ще представи своя първи самостоятелен албум. От 2006 г. джаз музикантът и композитор живее в Ню Йорк. Носител е на много награди и е свирил на едни от най-престижните сцени в над 40 държави. Петър Славов е работил с някои от най-значимите имена в музиката като Куинси Джоунс, Джо Ловано, Чучо Валдес, Джордж Гарзон, Данило Перез и др.

Също като предишните години на „Пловдив джаз фест“ се запазва практиката всеки отделен билет да е за една фестивална вечер или с други думи – всеки билет включва и двата концерта в съответната вечер. В продажба вече са и ограничен брой Гранд пасове, които обхващат цялата програма на фестивала, включително и клубните концерти. Билетите вече са в продажба в мрежата на Eventim.bg. Лимитиран е броят на Гранд пасовете за целия фестивал, които са на стойност 120 лв. Всички концерти се провеждат в Градски дом на културата „Борис Христов“, а началният им час е 20:00 ч.


„Пловдив джаз фест“

През четиригодишната история на сцената на фестивала гостуваха някои от най-влиятелните джаз артисти в света. Сред тях са Кърт Елинг, Ян Гарбарек, Дейв Холанд, Елиане Елиас, Крис Потър, Майк Стърн, Дейв Уекъл, Ричард Бона, Джошуа Редман, Дони Маккаслин, Джейсън Моран и др. Част от програмата са били най-новите проекти на български джазмени като Христо Йоцов, Теодосий Спасов, Хилда Казасян, Октет Пловдив.

На снимката: Кърт Розенуинкъл

„Пловдив джаз фест“ се организира от Мирослава Кацарова чрез Blue M. Той е част от програмата на Пловдив – Европейска столица на културата – 2019 и се провежда с финансовата подкрепа на Министерството на културата.