Джон Маклафлин стана почетен доктор по музика на колежа „Бъркли“

Джон Маклафлин стана почетен доктор по музика на колежа „Бъркли“

Преди няколко дни големият китарист Джон Маклафлин стана почетен доктор по музика на колежа „Бъркли“. Церемонията се състоя в кампуса на университета във Валенсия, Испания, който е първият международен кампус, създаден от „Бъркли“ извън Бостън. Събитието беше част от празничния концерт по случай завършването на магистрите – 137 студенти от 30 държави. Маклафлин е взел участие в концерта, по време на който са изпълнявани оригинални композиции, както и песни на Ленард Коен, Джордж Майкъл и Чък Бери.

В своята реч джаз-фюжън китаристът е споделил с присъстващите: „Ролята на музиката днес е такава, каквато винаги е била в миналото. Музиката е универсален език на любовта, едновременно на човешкото и божественото. Музиката е нашата най-висша форма на единство, тъй като на концертите присъстват християни, хиндуисти, мюсюлмани, будисти и атеисти – всички под един покрив, наслаждавайки се на музиката.“

„От самото начало джазът е начин за постигане на артистична свобода, на лично и колективно освобождаване, което изисква всичко от музиканта, но което дава възможност за спонтанно изразяване, а това е нашата истинска природа.“ – е заявил още големият китарист. С удостояването му за почтен доктор по музика неговото име се нарежда до това на още десетки известни музиканти, почетени от „Бъркли“ заради своите постижения: Дюк Елингтън, Арита Франклин, Дизи Гилеспи, Куинси Джоунс, Пако де Лусия, Смоуки Робинсън, Уили Нелсън, Ани Ленъкс, Джордж Клинтън, Пласидо Доминго и др.

На снимката: Джон Маклафлин по време на церемонията; фотография: Tato Baeza / Vicente A. Jiménez (от сайта на кампуса на „Бъркли“ във Валенсия, Испания)