Джон Леджънд в коментар за събитията от Фъргюсън: „Към тъмнокожите в Съединените щати има неравноправно отношение”

Джон Леджънд в коментар за събитията от Фъргюсън: „Към тъмнокожите в Съединените щати има неравноправно отношение”

„Нашите първородни грехове в Съединените щати са расизмът и робството. Все още не сме открили как да разрешим този проблем”, каза Джон Леджънд в коментар на събитията в предградието Фъргюсън в Сейнт Луис. Там на 9 август бял полицай застреля тъмнокож младеж, в резултат на което избухнаха нестихнали и до днес протести, придружени от безредици. Музикантът коментира ситуацията по време на излъчван на живо по радиото камерен концерт в Санта Моника, Калифорния, съобщава „Хъфингтън поуст”.

„Към тъмнокожите в Съединените щати има неравноправно отношение”, каза Джон Леджънд пред публиката от 150 души в интервю между песните, проведено от Музикалния директор на радиостанцията KCRW Джейсън Бентли. „Дадохме на полицаите си тежко армейско въоръжение. Не се е случило нещо ново, просто положението се влоши. Същите бяха случаите Бул Конър през 60-те, линчовете преди това – в Съединените щати има различни незаконни начини да се убиват тъмнокожи, а хората с този цвят на кожата да не се ценят. Сега на всеки 28 ч. полицай или войнстващ бял застрелва невъоръжен тъмнокож. Това само ни посочва, че трябва да извървим дълъг път. Можем да се справим по-добре. И се надявам да го направим”, каза музикантът. През 60-те години на миналия век Бул Конър е символ на расизма в САЩ като ръководител на държавна служба в Алабама, който подпомага сегрегацията и отказва на тъмнокожите техни човешки права.

Следващата седмица Джон Леджънд ще изпълни песни на Марвин Гей на концерт в „Холивуд боул”. В интервюто по време на концерта снощи той коментира и загубата на чувствителност на американското общество по отношение на социалните въпроси. „Мисля, че изгубихме усещането за това, че проблемите са належащи. Смятам, че това се случи с отмяната на мобилизацията за фронта. Когато си заплашен от това да те изпратят във Виетнам, имаш силно усещане за това колко голям е проблемът и колко спешно трябва да се реши. Затова и младите хора тогава бяха по-чувствителни за случващото се в политиката и по света. Сега по-малко млади хора се чувстват свързани с решенията на политиците”, коментира Джон Леджънд.

Снимка: Бренда Джанейро.