Джон Леджънд: „Обществото ни ще живее в по-голяма сигурност с повече пари за училищата вместо за затворите”

Джон Леджънд: „Обществото ни ще живее в по-голяма сигурност с повече пари за училищата вместо за затворите”

През последните 30 години щатът Калифорния е финансирал изграждането на 22 затвора и само на един университет; днес там лишените от свобода са пет пъти повече, отколкото през 1980 г., а разходите за затворите са се повишили с 1500%. Това само задълбочава расовото неравенство – афроамериканците са изложени на седем пъти, а латиноамериканците – на два пъти по-голям риск да се озоват зад решетките, отколкото съгражданите си с бял цвят на кожата. С тази равносметка музикантът и филантроп Джон Леджънд се обръща чрез блога на популярното издание Huffington Post към жителите на Калифорния да гласуват за социална промяна, подкрепяйки предложение за ограничаване на случаите, в които се носи наказателна отговорност.

Законът за сигурните общности и училищата, известен още като Предложение 47, е гражданска инициатива, която ще бъде подложена на референдум след седмица – на 4 ноември. Той предвижда по-маловажните престъпления, като притежанието на наркотици за лична употреба и дребните кражби, да се квалифицират като нарушения на реда, а не като углавни престъпления. Същевременно с поправката се предлага спестените от затворническата система пари да се дадат за образование, превенция на престъпността, лечение на хората с психически заболявания и подпомагане на жертвите на насилие. С така пренасочените стотици милиона долара годишно обществото ни ще живее в по-голяма сигурност, отбелязват поддръжниците на реформата.

„Вкарвайки хората в затвори, ние разкъсваме връзките в общността и лишаваме от граждански права милиони, най-често за дребни нарушения на реда, като пречим на безброй хора да си намерят работа и жилище и да упражняват дори основни човешки права. А това не е направило щата ни по-сигурно място – над шест от всеки десетима затворници се връщат зад решетките. И докато щедро финансираме затворите, местните общности нямат пари за училища и за социални грижи”, мотивира се Джон Леджънд в своя призив. Той го допълва с видео, в което се обажда на афроамериканка, обяснява смисъла на промяната и я призовава да я подкрепи. Същевременно, усмихвайки се на нейната реакция с думите: „Ние сме обикновени хора... А ни се обажда самият Джон Леджънд?!”, той показва силата на всички заедно да реализират социалната промяна. Видеопризива можете да видите тук:

Творците в Калифорния са сплотени в подкрепа на Предложение 47. В коалицията We Are Artists for 47 освен Джон Леджънд влизат още Брад Пит, Камерън Диас, Джей Зи, Едуард Нортън, Хари Белафонте, Деми Мур, Тим Робинс, Сюзън Сарандън, Тайрийз Гибсън. „Правото да гласуваш е в основата на всяка обществена промяна. Загрижен съм за недостига на пари за образование и искам да пресечем тенденцията американците да попадат от класната стая в затворническата килия. Предложението има подкрепата на правоприлагащи органи, жертви на престъпления, учители, бизнес лидери, неправителствени организации, обществени групи, духовни водачи, творци и много други. То ще бъде одобрено, ако всеки от нас упражни исконното си право да гласува. Разкажете на съседите, колегите, роднините и приятели си за това колко е важно да подкрепят Предложение 47. То ще донесе историческа промяна не само за Калифорния, а и за цялата страна. Сега е моментът да действаме” – с тези думи Джон Леджънд завършва призива си, публикуван като лично мнение в популярното издание.

Джон Леджънд често взема отношение по значими социални проблеми. През август той коментира събитията около убийството на тъмнокож младеж в предградието Фъргюсън на Сейнт Луис, като посочи проблема с расовото неравноправие. „Нашите първородни грехове в Съединените щати са расизмът и робството. Все още не сме открили как да разрешим този проблем”, каза тогава Джон Леджънд.