Джон Леджънд и Комън със „Златен глобус” за песента Glory от филма „Селма”

Джон Леджънд и Комън със „Златен глобус” за песента Glory от филма „Селма”

Джон Леджънд и Комън получиха наградата „Златен глобус” за песента си Glory от филма „Селма”. На церемонията снощи отличието им връчи Принс. Това е 72-то издание на „Златен глобус” – награда, присъждана от Асоциацията на чуждестранната преса в Холивуд.

„Селма” разказва за борбите на афроамериканците да получат правото на гласуване в Съединените щати. Филмът е озаглавен по името на градче в Алабама, където започва вълна от граждански протести, набрала подкрепа в много градове на САЩ – Детройт, Ню Йорк, Лос Анджелис... Лентата проследява събития от 1965 г., които са поставени в цялостния контекст на расовото насилие и борбата на афроамериканците в САЩ за повече права. Тя показва и политическия диалог, който водят правозащитникът Мартин Лутър Кинг и президентът Линдън Джонсън. Народът е „Армията на свободата” в „Селма” в обстановка на нетърпимост към потъпкването на свободите и на единство в подкрепата на правата. Режисьор е Ейва ДюВърней, която по-рано стана първата афроамериканка с награда от фестивала на независимото кино „Сънданс”. Със „Селма” тя стана и първата афроамериканка с номинация за „Златен глобус” като режисьор. Сред продуцентите е филмовата компания на Брад Пит – Plan B.

Под надслова „Една мечта може да промени света”, филмът „Селма” излезе на екран преди броени дни. Той бе показан ексклузивно на Коледа в Ню Йорк и Лос Анджелис, а по кината в САЩ тръгна от 9 януари. Премиерата му бе съпътствата от социална инициатива в интернет с хаштага #marchon, в която близо 50000 души вече са споделили каузите за обществено развитие, за които се борят.

Самият Комън и още – Тим Рот, Опра Уинфри (която е и съпродуцент) и Куба Гудинг джуниър, са част от актьорския състав. Другият главен герой във филма е музиката – саундтракът е създаден от един от най-актуалните джаз новатори Джейсън Моран, а Ледиси изпълнява ролята на Махалия Джаксън.

Наградата връчи Принс, който излезе на сцената в костюм с метални отблясъци и украсено с диаманти бастунче.

Принс на сцената на Златните глобуси

Получавайки отличието, Комън каза: „Аз съм тази изпълнена с вяра чернокожа жена, на която й бе отказано правото да гласува. Аз съм проявилият загриженост бял поддръжник. Аз съм невъоръженото чернокожо момче, което се нуждае от протегната ръка, но вместо това получава куршум. Филмът „Селма” събуди моята човечност.”

Джон Леджънд прие статуетката „Златен глобус” с думите: „За мен е чест, че бях част от този фантастичен филм! Благодарни сме, че имахме възможността да напишем тази песен.”

„Свободата е нашата религия”, е ключова фраза в песента Glory („Слава”):

Джон Леджънд е активен борец за човешки права. Събитията във Фъргюсън, когато полицай застреля тъмнокож младеж и към които има препратка в песента Glory, по-рано той коментира в отворено писмо с думите: „Нашите първородни грехове в Съединените щати са расизмът и робството. Все още не сме открили как да разрешим този проблем. Към тъмнокожите в Съединените щати има неравноправно отношение. Сега на всеки 28 ч. полицай или войнстващ бял застрелва невъоръжен тъмнокож. Това само ни посочва, че трябва да извървим дълъг път. Можем да се справим по-добре. И се надявам да го направим”. Джон Леджънд също така стана един от участниците в гражданската инициатива за прокарването в Калифорния на Закона за сигурните общности и училищата, известен още като Предложение 47. Той цели вместо за затворите, пари да се дават за образование, превенция на престъпността, лечение на хората с психически заболявания и подпомагане на жертвите на насилие. „Вкарвайки хората в затвори, ние разкъсваме връзките в общността и лишаваме от граждански права милиони, най-често за дребни нарушения на реда, като пречим на безброй хора да си намерят работа и жилище и да упражняват дори основни човешки права. А това не е направило щата ни по-сигурно място – над шест от всеки десетима затворници се връщат зад решетките. И докато щедро финансираме затворите, местните общности нямат пари за училища и за социални грижи”, мотивира се Джон Леджънд

В категорията за най-добра музика към филм на наградите „Златен глобус” снощи бе отличена работата на Йохан Йохансон в „Теория на всичко”. Сред конкурентите му бе Ханс Цимер с музиката към „Интерстелар”.

На 15 януари песента Glory получи и номинация за наградата „Оскар”.