Джон Абъркромби (1944-2017)

Джон Абъркромби (1944-2017)

Вчера на 72-годишна възраст от сърдечна недостатъчност е починал големият китарист Джон Абъркромби. Здравето му беше влошено през последните няколко години.

Джон Абъркромби свири на китара от 14-годишен. Учил е в Музикалния колеж „Бъркли“ в Бостън. Своя пробив прави с албума Timeless (записан в трио с Джак ДеДжонет (барабани) и Ян Хамър (орган), който компанията ECM издава през 1974 г. Съвместната работа на Абъркромби с ECM продължава десетилетия наред. Днес от лейбъла почетоха един от най-изявените си артисти с думите: „Ще ни липсва неговата чувствена музикалност, добра компания и ироничното му чувство за хумор, което изпъкваше по време на толкова много звукозаписни сесии. Той оставя след себе си обширна дискография, която ще се изучава, докато хората продължават да свирят на джаз китара.“ От компанията допълват още: „Креативен композитор на джаз пиеси, Джон обичаше да свири неограничаван от нищо, така както обичаше да изпълнява и джаз стандарти. Много от неговите албуми обединяват всичко това, съчетано с флуидния му, звънлив тон и увличаща импровизация.“

„Бих искал хората да ме възприемат като музикант, който има директна връзка с историята на джаз китарата, но който същевременно успява да разшири някои музикални граници.“ – заявява Джон Абъркромби, който през годините изследваше полето на жанрове като джаз фюжън, пост боп, фрий и авангарден джаз. През годините големият китарист е свирил с имена като Били Кобъм, Гил Евънс, Ралф Таунър, Чарлз Лойд, братята Майкъл Брекър и Ренди Брекър, Ян Гарбарек, Джон Скофийлд и мн. др.

 
Снимка на Джон Абъркромби, направена от Ренди Брекър през 1974 г. Тя беше споделена от Джон Скофийлд в неговата фейсбук страница

„Съобщавам с тъга, че нашият скъп приятел Джон Абъркромби е починал вчера. Той беше наистина страхотен музикант, китарист и композитор. Никога не съм срещал по-симпатичен човек. С Джон се запознахме през 1974 г. Той вече се беше наложил като име, а аз бях новобранец. Джон ме третираше като равен, без да се налага да го прави, и ме караше да се чувствам като у дома в големия град, където бях отскоро. Светът няма да бъде същият без него.“ - написа Джон Скофийлд.