Джо Ловано участва в концерт, посветен на големия френски пианист Мишел Петручани

Джо Ловано участва в концерт, посветен на големия френски пианист Мишел Петручани

„На 8 август ще свиря в трибют за Мишел Петручани със специална група от музиканти.“ – това написа големият саксофонист Джо Ловано в своята фейсбук страница. Събитието ще се проведе по време на известния френски фестивал Jazz in Marciac.

На 6 януари се навършиха две десетилетия от смъртта на Петручани и по този повод в началото на февруари се проведе концерт в чест на музиканта. Сега негови колеги се събират отново за една незабравима вечер в Марсиак. Сред участниците в събитието наред с Джо Ловано са тромпетистите Флавио Болтро и Арел Бесон, Жералдин Льоро (алтсаксофон), Джаки Терасон (пиано), Филип Петручани (китара), барабанистите Лени Уайт и Алдо Романо и др.


Спомен от концерта, посветен на Мишел Петручани. Събитието се проведе на 9 февруари тази година

Мишел Петручани е един от най-ярките пианисти от своето поколение. Той се ражда с рядко генетично заболяване – остеогенезис имперфекта, което се отразява на структурата и устойчивостта на костите и в неговия случай му пречи да порасне на ръст. Въпреки че по време на своя кратък живот (умира едва на 36-годишна възраст) болката е негово ежедневие, музиката на Петручани се отличаваше с красота, лиризъм и дори виталност, превръщайки го в един от най-изящните европейски джаз музиканти. „Обичам хумора, обичам да се смея, обичам шегите, обичам глупостите, обичам всичко това, мисля, че е страхотно, мисля, че смехът е много по-ценен от лекарство.“ – казваше Петручани.

Големият американски саксофонист Джо Ловано се включва в концерта, посветен на френския пианист, тъй като през годините пътищата им са се пресичали няколко пъти. „Срещнах Мишел по време на първото си европейско турне с Пол Моушън през 1981 г., когато Мишел свиреше с Чарлс Лойд. Свирили сме заедно няколко пъти през 80-те г. и после влязохме в студиото през 1991 г., за да запишем албума From The Soul с Дейв Холанд и Ед Блекуел. Мишел беше истински виртуоз и напълно натурален.“ – казва Джо Ловано. Проектът му From The Soul излиза през 1992 г. и е смятан за шедьовър. С годините за стойността на диска допринася както документираната съвместна работа на Ловано с Петручани, така и фактът, че това е един от последните звукозаписи на барабаниста Ед Блекуел.