Джеф Бек и умението да разтърсваш

Джеф Бек и умението да разтърсваш

Тази година имах възможност да присъствам на 3 концерта от програмата на "Джаз фест Виена" - два от тях се състояха на сцената на Операта в австрийската столица. Вече ви разказах за едното събитие - концерта на Хърби Хенкок, в чиято основа беше новия компактдиск на пианиста "The Imagine Project". Сега ще напиша няколко думи за впечатленията си от изявата на Джеф Бек и неговата формация.

През април тази година Джеф Бек направи своето завръщане с първи нов албум от 7 години насам - "Emotion & Commotion", който бързо се превърна в най-високо изкачилия се проект на Бек в класациите на Великобритания. Дискът веднага прави впечатление с прекрасния си подбор на материал и с участието на две великолепни певици - Джос Стоун и Имелда Мей. Въпросът беше колко точно пиеси от албума ще изпълни китариста по време на концерта си в Операта и ще има ли вокални предизвикателства.

Отговорът закономерно дойде на 6 юли след 19:30 часа, когато стените на Операта се "разклатиха" от мощния и несравним саунд на Джеф Бек и неговите музиканти. Бек, който на специална поставка беше приготвил 4-5 от своите забележителни китари, започа шоуто с преливането на "Eternity"s Breath" в "Stratus" на Били Кобъм. Първият факт, който веднага поразява слушателя, беше брилянтното качество на звука - нещо, което очевидно се е превърнало в стандарт за събитията в Операта. Оттук нататък публиката се отдаде все повече на музиката с всяко изминало изпълнение, като Джеф Бек предпочете да комуникира именно чрез нея и остана пестелив по отношение на словесните коментари. Но, както бързо стана ясно - в случая думите са излишни.

На сцената зедно с Джеф Бек блестят трима превъзходни артисти, всеки заел точното място в групата. Един експанзивен, силов барабанист с очарователно излъчване - Нарейда Майкъл Уолдън. Една басистка, която с лекота защитава своята предна позиция в свиренето на инструмент, който свързваме предимно с уменията на мъжката половина от човечеството. Нейното име е Ронда Смит! И един кийбордист за баланс, който да може да припява, когато е необходимо - Джейсън Ребело.

Четиримата сътворяват истински спектакъл за гостите на Операта, изразявайки емоционалните послания на различни стилове - като се започне от откровен рок, премине се през чувствен блус и се достигне до лиричен джаз-фюжън. Публиката в захлас изслуша инструменталната версия на големия хит на Джеф Бек и Род Стюарт - "People Get Ready", свежите интерпретации на класиките "Over The Rainbow" и "I Put A Spell On You", емблематичните за репертоара на Бек - "Brush With The Blues", "Angel"s Footsteps"...

Времето минава, а посетителите на концерта дори не могат да предположат какво ги очаква в самия край на събитието. Оказа се, че вокалистката Имелда Мей, която е трябвало да присъства на шоуто, е закъсняла заради проблеми с полета си. Тя обаче се вписва по много елегантен начин с две песни в бисовата част. Финалът на концерта оставя публиката без думи. В новия си албум Джеф Бек прави въздействащ прочит на "Nessun Dorma" от произведението на Пучини - "Турандот". В Операта тази кавърверсия звучи колкото на мястото си, толкова и извън времето и пространството.

Изказваме специални благодарности на COMPRESS - Бюро за връзки с град Виена.

Снимка: Виктор Петков
Още негови снимки от събитието можете да разгледате тук.