Джазът влиза в училище и огласява Димитровград в поредното издание на „Младежки джаз фестивал“

Джазът влиза в училище и огласява Димитровград в поредното издание на „Младежки джаз фестивал“

„Младежки джаз фестивал“ отново ще представи джаз изкуството пред учениците и обществеността на Димитровград в тридневен празник, иницииран от радетеля Димитър Русев. Включват се обучаващи се в Националното училище по музика и сценични изкуства в Стара Загора, както и в музикалните академии в София и Пловдив, а също и основните фигури на джаз сцената в региона. Организатори на „Младежки джаз фестивал“ са „Акустично джаз трио“ и общината. Програмата е част от „Есенни музикални дни“. Входът за всички събития е свободен. Джаз ФМ по традиция е медиен партньор.

Вокална формация „Септимус“ при Националното училище по музика и сценични изкуства „Христина Морфова“ – Стара Загора ще гостува от 13 ч. днес във Видеозалата на Езикова гимназия „Иван Богоров“. В групата с преподавател певицата Надя Тончева, която ще акомпанира на пиано, участват Елена Косева, Кристиана Атанасова, Ивона Растева, Пролет Монева, Петя Тонева, Радина Минкова, Даниел Николов. В залата на Клуба на дейците на културата от 18:30 ч. ще чуем изпълненията на друга формация при старозагорското музикално училище – Percussion Group. Петър Манолов е ръководител на състава, в който влизат Ивайло Манев (вибрафон), Галин Пенев (маримба), Георги Белчев (пиано), Даниел Илиев (бас маримба) и Господин Красимиров (барабани). Надя Тончева ще пее и на започващия веднага след това трети концерт за деня заедно с вокалистката Мария Арнаудова, а Венелин Георгиев (тенор саксофон) и Христо Минчев (контрабас) са другите двама участници в концерта „Акустично джаз трио и приятели“.

На 20 октомври на учениците от Природоматематическата гимназия ще гостува Студентски квартет при Академията за музикално, танцово и изобразително изкуство – Пловдив. Членовете на състава са: Павел Петков – пиано, Валентин Данев – китара, Борис Балджиев – бас, и Кристиан Желев – ударни. Концертът е от 13:45 ч. в Актовата зала. От 18 ч. в Клуба на дейците на културата ще чуем Борислав Ясенов квартет – с флейтиста свирят Йордан Тоновски – пиано, Радослав Паунов – бас, и Александър Каменов – ударни. Джем сешън от 20 ч. в клуб „Муза“ на Клуба на дейците на културата ще постави финала на музикалната програма с изпълненията на Светлина Койчева – вокал, Георги Христов – саксофон, Павел Петков – пиано, Христо Минчев – бас и Кристиян Желев – ударни.

Третият ден на „Младежки джаз фестивал” ще срещне с джаза учениците от СОУ „Васил Левски“. От 13 ч. в кабинет „Георги Горелски“ ще гостуват студенти от Националната музикална академия „Панчо Владигеров“ – София: Надежда Димитрова – вокал и Димитър Горчаков – пиано. Концертът е с участието на перкусиониста Иван Тонев.

Като част от „Есенни музикални дни“, в Градската художествена галерия „Петко Чурчулиев“ е представена изложбата с полски театрални плакати на проф. Лех Майевски. Тя гостува със съдействието на Полския институт в София.

На снимката: момент от концерта през 2014 г. на Вокална формация при музикалното училище в Стара Загора в класна стая на СОУ „Васил Левски“. Източник: фейсбук страницата на училището