Джазът като универсален език за мир и диалог: за осма поредна година празнуваме Международния ден на джаза на 30 април

Джазът като универсален език за мир и диалог: за осма поредна година празнуваме Международния ден на джаза на 30 април

Всеки ден е джаз ден, но един ден в годината целият свят официално се обединява в името на изкуството на джаза, обръщайки внимание на ролята му като универсален език за мир и насърчаване на диалога, ролята му в борбата срещу дискриминацията и утвърждаване на човешкото достойнство. По идея на ЮНЕСКО и Посланика на добра воля към организацията – Хърби Хенкок, от 2012 г. насам честваме Международния ден на джаза на 30 април. Събитието се отбелязва в над 190 държави по света с концерти, образователни програми, литературни четения, джем сешъни, майсторски класове, специални радио и телевизионни програми...

По традиция кулминацията на празненствата е концертът на звездите, който всяка година се провежда на специално избрано за целта място. През 2019 г. домакин на звездния концерт е Мелбърн, Австралия. Музикантите ще свирят в реновираната Hamer Hall на Melbourne Arts Centre. Легендарният пианист Хърби Хенкок и известният австралийски тромпетист Джеймс Морисън ще бъдат артистични ко-директори на All-Star Global Concert, а Джон Бийзли – музикален директор на вечерта. Сред артистите, потвърдили участието си в концерта, са: Уилям Бартън (Австралия), Ди Ди Бриджуотър (САЩ), Тил Брьонер (Германия), А Бу (Китай), Игор Бутман (Русия), Ели Деджибри (Израел), Кърт Елинг (САЩ), Ледиси (САЩ), Еихиро Накагава (Япония), Марк Найтингейл (Великобритания), Чико Пиейро (Бразилия), Тинеке Постма (Холандия), Ерик Рийд (САЩ), Антонио Санчес (Максико), Нейтън Шрайбър (Австралия), Соми (САЩ), Лиз Райт (САЩ), Тарек Йамани (Ливан). В близките дни предстои да бъдат анонсирани още участници в глобалния концерт на звездите. Събитието ще бъде излъчвано на живо в YouTube, Facebook, сайта на ЮНЕСКО и официалната страница на Международния ден на джаза и така ще достигне до милиони зрители по света.

Някои от участниците в глобалния концерт на звездите като - Хърби Хенкок, Игор Бутман, Ди Ди Бриджуотър и Кърт Елинг, сме имали удоволствието да слушаме на живо в България, а срещите с други от тях предстоят. През лятото в Пловдив очакваме вокалистката Лиз Райт, която ще гостува за първи път у нас. На 16 юли в Античния театър Лиз Райт ще представи програмата Jazz Symphony заедно с Оркестъра на Опера Пловдив. Диригент е Константин Добройков. Събитието се осъществява в сътрудничество с „Пловдив джаз фест“.

След Международния ден на джаза празненствата в Австралия ще продължат с младежкия фестивал Generations in Jazz („Поколения в джаза“), който ще се проведе в Маунт Гамбиър, Южна Австралия, и ще бъде ръководен от Джеймс Морисън и Кърт Елинг през първия уикенд на месец май. Във феста ще участват над 6000 ученици-музиканти, което го превръща в най-големия младежки джаз фестивал в света. След това Джеймс Морисън и Кърт Елинг тръгват на турне, което включва 5 съвместни концерта.