Джазовото и оперното изкуство се срещат на четвъртото издание на „Джаз форум Стара Загора“ със специалното участие на Джери Бергонци

Джазовото и оперното изкуство се срещат на четвъртото издание на „Джаз форум Стара Загора“ със специалното участие на Джери Бергонци

С проекта на Венци Благоев „Джаз за деца“ започна фестивалната седмица на „Джаз форум Стара Загора“. Дните и вечерите до събота ще преминат под звука на джаза, темата на фестивала тази година е за взаимодействието между джазовото и оперното изкуство, а основната звезда в афиша е Джери Бергонци.

Всеки ден от понеделник до сряда включително пространството на парк „Пети октомври“ в Стара Загора е за съвместното създаване на музика от професионалисти и любители, от малки и големи в проекта „Джаз за деца“. Наши водачи са Венцислав Благоев, Теодор Петков, Димитър Благоев, Димитър Карамфилов, Стоил Иванов и Благовеста Косева.

Паралелно в местната библиотека „Захарий Княжески“ киноекспертът и джазов певец Цветомир Цанков представя лектория за джаза и операта в киното с прожекции на „Опера за три гроша“ (1931 г.) по операта на Курт Вайл и Бертолд Брехт, екранизация на „Порги и Бес“ (1959 г.) на Ото Преминджър със Сидни Поатие и Дороти Дендридж и мюзикъла „Висше общество“ по музика на Коул Портър и с участието на Грейс Кели, Луис Армстронг и Франк Синатра. Кинолекторията отбелязва 100-годишнините на Синатра и Били Холидей с редки кадри, документирали някои от най-ярките им сценични изяви.

В предфестивалната програма са парти в клуб „В джаза“ в сряда вечер и концерт на Общинския духов оркестър от 18 ч. в четвъртък в парка „Пети октомври“.

Под мотото „Където Операта суингира“, четвъртото издание на „Джаз форум“ Стара Загора изследва с музика територията, на която джазът се среща с класическото изкуство – опера, симфонично звучене и балет. Концертите се провеждат на античния форум „Августа Траяна“. Сред основните участници, освен легендарния Джери Бергонци, са още Пламен Карадонев, Елена Колева, Ангел Заберски, Живко Петров, Михаил Йосифов, Милица Гладнишка, Биг бендът на БНР и Военният биг бенд – Стара Загора. За публиката на фестивала се подготвят още дискусии, фотоизложби и улични музикални шествия. „Джаз форум Стара Загора“ се организира от Община Стара Загора и фондация „Джазтет“ на Венци Благоев. Всички събития са безплатни за публиката благодарение на специалната подкрепа на фондация „Америка за България“ и една от големите енергийни компании в региона.

С изпълнение на фестивалния химн „Зара джаз фанфари“, от 19 ч. в четвъртък на античния форум „Августа Траяна“ започва същинската програма на „Джаз форум Стара Загора“. Своите изпълнения ще представят фестивалната студентска формация „Джаз БъдеЩе“, създадена от студенти в Националната музикална академия, „Нов български университет“ и Миланската музикална консерватория „Джузепе Верди“ (Драгомира Драшкова, Георги Стойков, Владислав Мичев, Димитър Благоев, Виктория Кирилова, Стоил Иванов). След това ще чуем вокален ансамбъл „Спектрум“ с ръководител Константин Бейков (Боряна Йорданова, Мая Вълчева, Кирил Петров, Янко Янков, Константин Бейков) и Милица Гладнишка с Михаил Йосифов секстет (Михаил Йосифов, Велислав Стоянов, Димитър Льолев, Васил Спасов, Димитър Шанов, Атанас Попов).

В петък в 17 ч. в библиотеката ще се проведе отворена дискусия с модератор проф. Клер Леви, дмн за диалога между джаза и операта. Концертната програма на „Августа Траяна“ започва с изпълнения на Ангел Заберски трио (Ангел Заберски, Борис Таслев, Стоян Янкулов) и продължава с концерт на Джери Бергонци и Пламен Карадонев бенд. Международно признат джаз изпълнител, композитор, автор и преподавател, Бергонци работи дълги години с големите в джаза Дейв Брубек, Джо Ловано, Майк Скофийлд, Майкъл Брекър, Боб Бергман и много други. На фестивала в Стара Загора той ще излезе на сцената заедно с българските си колеги Пламен Карадонев, Христо Йоцов, Димитър Карамфилов и Елена Колева. Популярността на талантливия Джери Бергонци настъпва в момента, когато, впечатлен от неговите изпълнения, във формацията си го включва Дейв Брубек. Джери участва в девет албума на пианиста. Освен активно записващ и концертиращ музикант (тази година излиза новият му албум Three for All), Бергонци е и преподавател – той обучава младежи в New England Music Conservatory, автор е на мултимедийната поредица за импровизация Inside Improvisation и публикува много други популярни учебници и програми. На 13 юни от 11 ч. Бергонци ще проведе безплатен майсторски клас в Стара Загора, а на 16 юни от 11 ч. ще гостува и на НМА „Панчо Владигеров“ в София. В класовете ще участва и Пламен Карадонев. Втората концертна вечер ще завърши с представянето от Биг бенда на БНР, ръководен от Антони Дончев, на аранжимента на Гил Еванс на „Порги и Бес“ от Джордж Гершуин. Солисти са Росен Захариев, Михаил Йосифов и Венцислав Благоев.

В последната вечер на „Джаз форум Стара Загора“ – в събота, ще чуем Лили Илиева и „Минимум квартет“ (Лили Илиева, Александър Логозаров, Борис Таслев, Борислав Петров, Димитър Льолев), JP3 (Живко Петров, Веселин Веселинов – Еко, Димитър Семов, с участието на струнен квартет „Арена“ и балерини), както и Военен биг бенд – Стара Загора с диригент кап. Цветомир Василев и солисти: Еделина Кънева, Цветомир Цанков, Димитър Льолев, Венцислав Благоев, Благовеста Косева, Стефан Владимиров, Мариан Божидаров, Здравка Василева, Ромина Славова.

В съпътстватащата програма всяка вечер от 22:30 ч. ще има джемсешъни в ресторант „При кмета“, както и фестивални афтърпартита (след 24 ч.) в клуб „В джаза“.

Подробности разказа при гостуването си в студиото на Джаз ФМ миналата седмица Венци Благоев. Разговора на Светослав Николов с него можете да чуете чрез бутона „Аудио“ по-горе.

На снимката: момент от миналогодишното издание на фестивала. Фотограф: Стефан Драшков