Джазовото фестивално лято продължава – очакват ни сцените във Варна, Лозенец, Банско, Правец, Бургас, Созопол

Джазовото фестивално лято продължава – очакват ни сцените във Варна, Лозенец, Банско, Правец, Бургас, Созопол

Музиканти от цяла Европа се събират на 23-то издание на Международния джаз фестивал „Варненско лято”. Той се провежда от 1992 г. насам по инициатива на Анатоли Вапиров, като основен организатор е община Варна в партньорство с „Варненско джазово общество”. Събитията са в Английския двор на Археологическия музей. Откриването е на 31 юли с концерт на квартета на саксофониста Димитър Льолев (повече за неговия нов проект Rhodopology можете да прочетете на сайта ни тук). След това ще слушаме смесицата от класически джаз и съвременни музикални похвати на сръбския Kochetov Quintet. Втората фестивална вечер открива триото на Пламен Карадонев, току-що завърнал се от Съединените щати. Завършил музикалния колеж „Бъркли”, той вече 10 г. живее и работи в Бостън. В концерта ще се включи и съпругата му Елена Колева (повече за тяхната работа можете да прочетете и да чуете тук на сайта ни). Втората група е от Полша – New Bone се състои от млади музиканти от Краков, носители на множество отличия. Джаз и етно музика с квартета на Миро Иванов ще слушаме в началото на третата фестивална вечер – китаристът ще свири с Милен Кукошаров, Димитър Семов и Радослав Славчев. След това – Acquaphonica – джаз проект, докосващ се до класическата музика, на италианската пианистка и композиторка Федерика Коланджело. В концерта участват българските музиканти Венци Благоев – тромпет и флюгелхорн, Михаил Иванов – контрабас и Васил Вутев – ударни. Във формацията се включват още изпълнители от Холандия, Словения и Великобритания. На 3 август създателят на фестивала Анатоли Вапиров ще закрие джазовия музикален празник със своя нонет с участници от България, Турция, Литва, Русия и Германия. Преди това ще чуем FKP Trio от Украйна.

За трета година на 1 и 2 август в Лозенец ще се състои международния фестивал „Лозенец джаз тайм”. Събитието се организира от кметството на с. Лозенец и община Царево и се провежда с подкрепата на частни лица. Програмата започва на 1 август в 19:30 ч. с лятно издание на проекта на Венци Благоев „Джаз за деца” с участието на Даниела Илиева и Павлета Семова – вокали, Димитър Благоев – китара, Станислав Арабаджиев – пиано, Димитър Шанов – бас, Невена Григорова – перкусии, Никола Горялов – барабани. От 21:30 ч. авторски композиции ще представят Шибил Бенев и Петър Момчев, а с тях ще свирят Борис Таслев – бас и Димитър Семов – барабани. Митко Семов ще остане на сцената за следващия концерт от 22:30 ч. – на Белослава, с участието още на Живко Петров – пиано и Росен Захариев – Роко – тромпет. Публиката ще се зарадва и на новата песен на Белослава – „Лятото зад ъгъла”, която можете да чуете тук на сайта ни. Венци Благоев е основна фигура и във втората фестивална вечер на „Лозенец джаз тайм” – на 2 август от 20:30 ч. той представя „БлагоевАрт джазтет” с Антони Дончев – пиано, Валери Димчев – тамбура, и Димитър Шанов – контрабас. Росен Захариев ще ни срещне с проекта си FlyWe2DaMoon в последния за фестивала концерт – от 22 ч. в събота. Той ще свири на тромпет и на перкусии, Александър Даниел – на барабани, а Тодор Стоянов – на клавир. Концертите са на площада в с. Лозенец, а входът е свободен.

Клавирен концерт на Александър Хинчев на 6 август и на проф. Йовчо Крушев на 7 август в читалище „Никола Вапцаров” ни подготвят за новото издание на Международния джаз фестивал „Банско”, който от 8 до 13 август ще представи на площада в центъра на града значими български и световни проекти, някои от които – премиерни. Такива са три от събитията в първата фестивална вечер – Камелия Тодорова открива музикалния празник с „Брас асоциация комбо” с Михаил Йосифов – тромпет, Велислав Стоянов – тромбон, Милен Кукошаров – пиано, Борис Таслев – контрабас, Борислав Петров – барабани. Специален гост на Оркестър „София” за два концерта ще бъде Йорданка Христова. Инструменталистите са Руслан Купенов – китара, Александър Дамянов – китара, Венко Захариев – саксофон, Генчо Въртовски – тромпет, Иван Платов – пиано, Чавдар Павлов – бас, Крум Калъчев – ударни. DJ Ilko и Майкъл Флеминг, с които Tri-O-Five се разделиха, ни представят новия си проект „Магнетик” с участието още на Младен Димитров – Mr. Moon (ударни), Филип Александров – Fingertone (клавишни), Ангел Дюлгеров (китари и брас секция). В следващите дни на фестивала Васил Петров ще пее с Биг бенд Благоевград (диригент Борис Янев, солисти – Кристина Палева и Мариана Костова), ще чуем Стефка Оникян и млади джаз изпълнители, работещата в Съединените щати с Пламен Карадонев Елена Колева, „Дърти пърчес” & Амалия. Сред чуждите изпълнители се открояват имената на Таня Мария, Ииока, Чайна Моузес и Рафаел Лемоние, Куба Станкевич, Аксел Цвингенбергер, Jive Aces, Кенди Дълфър. Повече подробности за новото издание на джаз фестивала в Банско очаквайте скоро в ефир и на сайта ни.

Джаз ще звучи и на фестивала „Моцартови празници” в Правец. На 16 август в концерта „Моцарт – класика и джаз” в пиано-бар „РИУ Правец ризорт” ще чуем Мишо Йосифов секстет с Милица Гладнишка и Нено Илиев.

Същата вечер на централния плаж в Бургас ще се проведе първото издание на Summer Night Fest с участието на електро суинг групата Swing Republic, „Манго дуенде”, DJ Ilko, Маги Алексиева с нейната формация – Радослав Славчев – Riverman, Краси Тодоров и Александър Славчев. Фестивалът ще предложи на публиката и две места за лаундж музика – Маги Алексиева, Любо Цанев и други джазмени ще свирят и ще водят джем сешъни на Lounge Bar сцената, а Mr Moon и Jijo ще пускат джази и фънки хаус на House Lounge Bar сцената.

През последните дни се насладихме на джаз музика и във фестивалите „Джаз в Бургас”, „Brazzobrazzie на плажа” във Варна и на Еко джаз фестивала The Sound of Silence на връх Перелик над Смолян. Предстои да се срещнем с джаз музиката и на „Аполония” в Созопол – повече информация очаквайте скоро в ефира на Джаз ФМ и на сайта ни.

На снимката: Мирослава Кацарова пее с Мирослав Турийски и Младен Димитров на остров Св. Анастасия в концерт от фестивала „Джаз в Бургас”.