Джазово лято в Централна България: традиции и модерност на фестивалите във Велико Търново и Габрово

Джазово лято в Централна България: традиции и модерност на фестивалите във Велико Търново и Габрово

В контекста на интензивния летен джаз живот в България джазовите събития в централната част на страната имат специфичен характер. Те залагат на дългогодишни традиции и приемственост най-вече по отношение на старите джазови стилове (диксиленд и суинг), но смело хвърлят мостове и към модерното музициране и към днешната – постмодерна – стилова еклектика.

„Джаз вечер на Деветашкото плато“

Радостното е, че едно живописно място като Деветашкото плато даде много висок старт на тазгодишното джазово лято в Централна България. Под егидата на едноименното сдружение на 6 юни неуморният тромпетист и джаз-апостол Венцислав Благоев събра на една „сцена“ (поляната до пещерата Гарваницата) не само музиканти от Централна България (Габрово, Ловеч и Плевен), привързани към традиционния нюорлиънски диксиленд и към класическия суинг на 30-те години, но и едни от доайените на българската джазова „модерност“ – триото „Акустична версия“. Стремежът това събитие да стане ежегодно е явен – не ще е учудващо дори и да прерастне във фестивал. Факт е, че „Джаз вечер на Деветашкото плато“ провокира огромен интерес у публиката, събрала се от цяла България, и естествено преля в незабравима нощ с джемсешъна, който се проведе в съседното село Гарваница.

„Дикси джаз фест – Велико Търново“

Лятото почти не ни дава време за носталгия по отминали събития, защото ни въвлича във следващото джаз събитие, което е през тази седмица. От 2 до 4 юли вниманието на джазмените в Централна България и техните фенове ще бъде насочено към осмото издание на „Дикси джаз фест – Велико Търново“. За старата столица съществуването на фондация, носеща името на фестивала, който организира, е основен коз за ежегодното и качествено провеждане на събитието. Помощта на Община Велико Търново и на фондация „Америка за България“ също е решаваща за амбициите на артистичния директор на Дикси джаз феста Емил Костурков да реализира истинско международно събитие с убедително присъствие на европейската фестивална карта.

Вече осем лета думата „дикси“ във формулировката на името на събитието си остава „запазена марка“, която винаги бива отстоявана с откриващ концерт на местния Royal Dixie Band. През годините фестът плавно се отърси от рамките на „добрия стар диксиленд“ и разшири периметъра си не само в името на стиловото разнообразие, но и заради привличането на все повече публика около паметника на Асеневци – очаква се сега тя да е четирихилядна! Тази година освен традиционната музика, застъпена от търновския диксибенд и „Венци Благоев дикси джазтет“, ще звучи и френски джаз в изпълненията на Ginger Groove, а любителите на авторското начало в клавирните триа ще се насладят на музиката от новия албум на триото с лидер търновеца Живко Петров – JP3. С интерес се очакват и програмата на Лили Илиева и „Минимум квартет“, както и заразяващите публиката с огнената си емоция изяви на „Б. A. Combo“ и групата „Тумбаито“.

Международното участие ще бъде на две формации от Балканския регион. Турското трио „Маден – Юктен – Ерсюнмез“ е кръстено на фамилиите на музикантите, които го съставят. Китаристът Сарп Маден е един от най-почитаните истанбулски джазизпълнители, басистът Алп Ерсюнмез е в групата на певеца Таркан, а барабанистът Волкан Юктен дори е свирил на една сцена с Джон Скофийлд. Музикалната палитра на този ансамбъл е широка и се разгръща от джаза и рока през амбиънт и електро до дръм енд бейс.

Ярко сценично шоу, подпомогнато дори и от виджей, се очаква от Serbian Jazz Бре! Band. Очевидно е, че тази формация се стреми да разшири още повече хоризонтите на своите търсения, предлагайки ни да се насладим на провокативен „звуко-зрим синтез“. Съзнателно използвам този термин от кинотеорията, за да засегна и друга, важна част от фестивала – под формата на представена от мен кинолектория в залата на Община Велико Търново ще почем 100-годишнината от рождението на двете големи имена във вокалния джаз – Били Холидей и Франк Синатра.

Забавно ще бъде и в парка „Марно поле“ в „събота късен следобед“ с „Джаз за деца“ на Венци Благоев – проект, чиято мисия да покаже на децата как да бъдат свободни в игровото музициране е винаги успешна. Забавни ще са и нощите на джемсешъните, които по традиция се провеждат в култовия търновски клуб „Мелон“.

Фестивал, запазващ духа на традицията, но и стремглаво втурващ се към новото и актуалното в съвременния джаз – това накратко е – и ще бъде – „Дикси джаз фест – Велико Търново“. И докато емоцията от него още няма да е отшумяла, в дните от 9 до 11 юли друг един фестивал с подобни търсения ще се случи на 50 километра южно от болярската столица.

„Габрово джаз – 2015“

Тази година габровци имат особени поводи за празнуване. Освен че се навършват 155 години от обявяването на Габрово за град, се оказва, че точно преди половин век тук е създаден първият джаз клуб в страната. Това е може би един от поводите за възстановяване въобще на джазов фестивал в града. Всички помнят провежданите до 2007 г. Диксиленд паради около времето на местния карнавал. Другият повод е може би едно позакъсняло ревизиране на отношението на града към джаза като към стожер на музикалния живот не само в Габрово, но и в България. Паметта за доайена на джаза в града – маестро Манол Цоков, напуснал ни през декември 2013 г., е жива, както е жива и паметта за несъществуващия вече Swing Dixie Band. Това ще покаже – и докаже – съпътстващата фестивала изложба с архиви, предоставени не само от семейството на маестрото, но и от колеги-музиканти, приятели... В Габрово също ще проведа кинолектория „Джазът в киното“, ще има и уъркшоп на пианиста Станислав Арабаджиев, насочен към желаещите да свирят джаз млади инструменталисти.

Първата концертна вечер е изцяло поверена на домакините от „Оркестър Габрово“ и сборна формация от габровски музиканти от всички поколения, наречена The Jazz Gang. В останалите вечери ще можем да се насладим на The Scarlett Sisters, Lindy Hop, „Б. А. Combo“, Funky Miracle и The Golden Project. Фестивалът се провежда благодарение на Община Габрово и Клуба на будителите със съдействието на фондациите „Америка за България“ и „Арт Офис“ и на сдружението „Изкуство в действие“. Всички събития ще се състоят в приветливата сграда и двора на Националния музей на образованието.

По-камерен по възможности, но не по-малък по амбиция, „Габрово джаз – 2015“ със сигурност ще се нареди сред ежегодно провежданите джазови форуми. Можем да му пожелаем да се стреми не само да поддържа огъня на джаза в Централна България, но и да да достига летвата, поставена от „Дикси джаз фест – Велико Търново“,без да губи собствен облик, но съхранявайки симбиозата между традиции и (пост)модерност.

Нека да си пожелаем и приятни емоции с музиката в старопрестолния град и в града на Рачо Ковача! И нека лятото ни бъде джазово!

  • Цветомир Цанков ще разкаже още в „Джаз ден“ в 10:40 ч. в четвъртък.

На снимката: „Дикси джаз фест – Велико Търново“