Джазовият елит свири тази вечер в чест на Чарли Хейдън

Джазовият елит свири тази вечер в чест на Чарли Хейдън

Семейство и приятели, а така също и десетки джаз величия се събират, за да празнуват с музиката на джаз легендата Чарли Хейдън (1937-2014), носител на награда „Грами за цялостен принос“ и един от най-иновативните и влиятелни басисти в историята на джаза. В концерта, който ще се проведе тази вечер в The Town Hall в Ню Йорк, ще участват имена като Кени Барън, Карла Блей, Джак Дежонет, Бил Фризел, Лий Конитц, Пат Матини, Джошуа Редман, Гонзало Рубалкаба, съпругата на Чарли Хейдън – певицата Рут Камерън и техните деца: Джош Хейдън и трите близначки – Петра, Таня и Рейчъл. В програмата е предвидена изява на двете световноизвестни формации, създадени от Хейдън - Liberation Music Orchestra и Quartet West. Продуцент е Рут Камерън.

Входът за концерта-трибют е свободен. При желание гостите могат да направят дарение на Фонда за отпускане на стипендии на Чарли Хейдън към Калифорнийския институт по изкуствата. Въпросният фонд се занимава с подпомагане на студенти в нужда.

Освен брилянтен музикант Чарли Хейдън беше съпруг, баща, колега, приятел, преподавател и човек, силно ангажиран с борбата за социална справедливост. Той става известен като член на емблематичния квартет на Орнет Колман и буквално променя начина, по който се свири на бас. Работил е с Кийт Джарет и с кой ли не от най-големите в музиката, сред които Джон Колтрейн, Пат Матини, Майкъл Брекър, Стан Гец, Чет Бейкър и мн. др. Чарли Хейдън създава две световноизвестни формации Liberation Music Orchestra (през 1969 г.) и Quartet West (през 1986 г.), с която записва и изнася концерти до смъртта си. През 1982 г. басистът основава програма за обучение по джаз в Калифорнийския институт по изкуствата във Валенсия.

На снимката: семейство Хейдън

  • Тук можете да прочетете посвещенията, които Кийт Джарет и Джошуа Редман написаха за Чарли Хейдън след смъртта му на 11 юли 2014 г.
  • Какво споделя басистът Петър Славов за един от любимите си музиканти – Чарли Хейдън, можете да чуете в интервюто, което той даде наскоро за Джаз ФМ радио.