„Джаз за деца” започва петия си сезон с благотворителна инициатива в помощ на Мария Ваклинова от екипа на „Аполония”

„Джаз за деца” започва петия си сезон с благотворителна инициатива в помощ на Мария Ваклинова от екипа на „Аполония”

Джаз професионалисти и деца свирят и пеят в поредица от благотворителни концерти на „Джаз за деца” в подкрепа на пострадалата при инцидент с асансьор Мария Ваклинова от екипа на фестивала „Аполония”. Следващите събития от програмата са утре, на 1 ноември, в „Чайната”, където е представена благотворителната изложба с кадри от проекта, създаден от Венци Благоев.

„Мария Ваклинова, позната още като Мария от „Аполония”, е една от джазовите майки, които са с нас от самото начало на проекта, а по-големият й син стана любим вокал на публиката ни. Преди два месеца Мария пострада при злополука със скъсани асансьорни въжета, от която оцеля като по чудо. Необходимо е време, за да се възстанови след травмите, и всяка помощ е добре дошла”, разказва Невена Григорова от екипа на „Джаз за деца”.

Проектът, който събира с музика, импровизации и добро настроение малки и големи в цялата страна, започва петия си сезон с изложбата „Лицата на „Джаз за деца” – 5 години сцена за импровизации, нови таланти и усмивки”, която е представена в „Чайната” на ул. „Георги Бенковски” №11 в София. Мястото традиционно е домакин на концертите. В изложбата са включени фотографии на Теодор Лихо, Евгени Димитров, Боряна Антонова и Огнян Енев и е реализирана със съдействието на фондация „Америка за България”.

„Събраните средства от продадените билети за „Джаз за деца и Мария” и фотографиите ще подпомогнат рехабилитацията на Мария и ще я върнат по-скоро при нас, за да ни радва с оптимизма и добрата си енергия, а защо не и да ни попее пак „Седнала Калина” – това е пожеланието на инициаторите. Утре предстоят още две благотворителни събития: от 11 ч. – „Джаз импровизации с ноти и бои”, а от 20 ч. – Tea For Three Jazztet.

Утрото на Деня на будителите ще бъде с любими пиеси, малки и големи импровизатори, шумни перкусии и много цветове. „Всеки е поканен да свири, пее и танцува с (рано)будните джаз естети, а опитът ни е показал, че и най-съненият гост си тръгва с песен на уста и поне едно перкусионно яйце в ръката”, четем на страницата на събитието във фейсбук. Участниците: Теодор Лихо – художник, Станислав Арабаджиев – пиано, Димитър Благоев – китара, Димитър Карамфилов – контрабас, Никола Горялов – барабани и Венци Благоев – тромпет, а децата се включват с перкусии и четки. Входът за възрастни е 5 лв, а за деца – 3 лв. Вечерното събитие е с участието на Антони Дончев – пиано, Димитър Шанов – контрабас, и Венцислав Благоев – тромпет, флюгелхорн.

Благотворителните концерти на „Джаз за деца” са в подкрепа на кампанията „Мисия Мария”, за която повече можете да прочетете тук. В първата музикална вечер се включиха Александър Куманов – китара, вокал, Станимир Ламбов – китара, Станислав Арабаджиев – пиано, Марина Господинова – вокал, Венци Благоев – тромпет, Теодор Петков – пиано, Димитър Благоев – китара, Димитър Карамфилов – контрабас, Стефан Кожухаров – барабани, Невена Григорова – перкусии, и много други джазови естети. Сред публиката заедно със съпругата и трите си деца беше и чешкият посланик Павел Вацек.

Дарителската сметка на Мария е:
IBAN: BG64BUIB98881840732600
SWIFT CODE: BUIBBGSF
Банка: СИБАНК
Име: Мария Илиева Ваклинова-Игнатова