Джаз в звездни вечери край басейна Top Secret

Джаз в звездни вечери край басейна Top Secret

И това лято ще бъде музика край басейна Top Secret на бул. „Св. Климент Охридски“ №107. Интересни джаз състави ще стъпят на сцената, докато публиката слуша техните изпълнения сред спокойната обстановка. Джаз ФМ е медиен партньор и всеки четвъртък в „Джаз ден“ разказваме повече за групата, в чиято много приятна компания ще бъдем вечерта.

На 1 юни чухме латино групата Mango Duende, създадена през 2008 г. по идея на вокалиста с перуански корени Алекс Линарес и перкусиониста Христо Ганев. В състава бяха и Георги Стойков – тромпет, Владислав Мичев – тромбон, Калин Жечев – пиано, Радослав Славчев – бас, Никола Горялов – тимбалес.

Днес предстои джаз, умножен по три, с Михаил Йосифов, Ангел Заберски и Борис Таслев. Джазът е език, на който тримата се разбират най-добре, говорят го виртуозно, свободно и с лекота, мечтаят и се шегуват на него, а с изразните му средства създават вселени от емоции и красота. Вечерта идва с обещание за интимен и свободен разговор в джаза, в който няма забранени емоции, а импровизацията е задължителна.

На 15 юни с музиката на Коул Портър и Гершуин ще празнуваме в изпълненията на Павел Терзийски (вокал), Петър Георгиев (китара) и Димитър Карамфилов (бас). Те ще ни отведат назад към времето, когато песните от бродуейските мюзикъли са били сред най-популярните мелодии. Тримата музиканти ще разгледат класиките в нова светлина, преплитайки познатите Night And Day и I’ve Got You Under My Skin с някои красиви, но не толкова известни пиеси – But Not For Me, Love Walked In, I Concentrate On You.

Латино вечер предстои с Марина Господинова на 22 юни – тогава ще отпразнуваме боса нова като състояние на духа под звуците на акустична китара, контрабас и глас, който напомня летен бриз, за да чуем собствените си желания и ритъм. За бавна лятна вечер, посветена на безкрайните брегове, празника, общуването и любовта към бразилската музика ни подготвят организаторите. Марина ще пее с Шибил Бенев – китара, и Димитър Карамфилов – бас.

Юнските музикални срещи ще завършат с импровизираната музика на „метаforмоza“, които току-що издадоха дебютния си албум. Четири години изминаха от събирането на състава: Роко Захариев – тромпети, перкусии, кийборд, Мирослав Иванов – китара, Антони Рикев – бас, и Николай Данев – барабани. През годините групата имаше запомнящи се участия на фестивалите Brazzobrazzie, Sofia Fusion Fest, A to Jazz и Wake Up, на които спечели много почитатели – както за самата нея, така и за свободния джаз, на който членовете й са се посветили. Преживяването „метаforмоza“ всеки път е различно – звукът се създава на сцената от взаимодействието между музикантите и е огледало на тези, които го чуват.

Вечните стандарти на френския шансон, пресъздадени с усещане за джаз – на 6 юли Вера Шандел (вокал) и Ангел Заберски (пиано) ще ни представят прочути шлагери, сътворени от Патрисиа Каас, Жозефин Бекер, Серж Генсбург, Борис Виан, Едит Пиаф, Жо Дасен, Далида…

Пиесите от предстоящия дебютен албум на High Time ще прозвучат на 13 юли. Николай Данев (барабани), Радослав Славчев (бас) и Антони Рикев (китара) вече 15 години работят заедно и щедро черпят от опита си в проекти на други артисти. Те определят стила си като „алтернатив джаз“ и творят виртуозния модерен джаз, който ги събира в началото.

Популярни мелодии от света на джаза и на бразилската музика ще изпълнят на 20 юли Лили Илиева – вокал, Александър Логозаров – китара и Борис Таслев – бас. Те ще отдадат почит към някои от великите композитори като Коул Портър, Антонио Карлос Жобим, Джордж Гершуин и Били Стрейхорн, като ни представят своя прочит на музиката им.

В Old School Trombone Вили Стоянов показва нежната и романтична страна на своя иначе мощен тромбон. Той приема предизвикателството да покаже тромбона като солиращ инструмент само в компанията на пианиста Васил Спасов. Джазът на Ню Орлиънс от 30-те и 40-те години на миналия век ще звучи край басейна Top Secret на 27 юли.

Акустичен суинг с емоциите и класата на музиката от периода между 1930 и 1945 г. ще ни предложи на 3 август Деси Андонова с The Shiny Stockings. На китара свири Петър Георгиев, а на бас – Димитър Шанов.

Шестима джаз ентусиасти от Музикалната академия ще изпълнят програма с боса нова музика на 10 август. Вокалист на 4th Edition е Велека Цанкова, а в инструменталния състав са Георги Стойков – тромпет, Иван Йорданов – саксофон, Момчил Косев – китара, Светлин Стайков – контрабас. Виктор Викторов е специален гост на ударните. На 8 август в 10:40 ч. в студиото ни ще гостуват Велека Цанкова и Георги Стойков.

Джаз класики, представени със заразителната енергия на младостта: Мартин Бодуров – тромпет, Александър Васев – пиано, Светлин Стайков – бас, и Виктор Викторов – барабани, ще ни дадат нов прочит на стандартите на 17 август.

Програмата Funky Bones на BA COMBO следва на 24 август. Фънк за душата и за танци с Михаил Йосифов – тромпет и вокал, Велислав Стоянов – тромбон и вокал, Тодор Бакърджиев – тромпет и вокал, Милен Кукошаров – пиано, Димитър Карамфилов – бас, Атанас Попов – конги, Георги Марков – барабани.

Концертът Bossa Lovin' Весела Морова ще ни поднесе с Калин Жечев – пиано, и Иван Андреев – перкусии, в последния ден на август. Тримата ще ни припомнят онази нежна, изтънчена, суингираща емоция, с която боса новата опиянява всяка душа, търсеща красотата.

„Фънкът е млад“ на 7 септември - четирима музиканти, които зарадваха гостите на Top Secret с концерта Jazzy Night на 17 август, се включват отново в Summer Is Music, този път заредени с плейлист от любими (и популярни) фънк пиеси. „Ще има много як груув и всеки един от нас ще свири с удоволствие един от любимите ни стилове.“ – казва Мартин Бодуров, бодрият тромпет на квартета. Във Funk Is Young влизат още Александър Васев – пиано, Светлин Стайков – бас, и Виктор Викторов – ударни.

На 14 септември All or Nothing at All Quartet ще представи джаз с модерни нюанси, с интересни звуци и преди всичко – с доста въображение. Очаква ни чудесна джаз вечер, в която ще звучат както авторски композиции на младите музиканти от квартета, така и аранжименти на любими техни пиеси. Формацията е в състав: Владислав Мичев – тромбон и бас тромпет, Евден Димитров – бас, Виктор Бенев – маримба и ксилофон, Богомил Енчев – барабани и дръм пад. Интервюто на Светослав Николов с Владислав Мичев и Евден Димитров можете да чуете чрез бутона „Аудио“.

BA COMBO ще слушаме във финалната за това лято вечер на Summer Is Music на 21 септември. След 17 концерта от втория сезон на програмата, след четири месеца джаз, фънк, латино джаз, боса нова, изпълнени от утвърдени и съвсем млади музиканти… В разнообразна програма, обединена от любовта към качествената музика на живо… За втора поредна година финалът на сезона е поверен на BA COMBO за брас парти с Михаил Йосифов – вокал и тромпет, Велислав Стоянов – вокал и тромбон, Тодор Бакърджиев – вокал и тромпет, Милен Кукошаров – пиано, Димитър Карамфилов – бас, Атанас Попов – конги, и Георги Марков – барабани

Джаз в Top Secret през миналия сезон:

Музиката е свобода и лятото е музика – състави на „Брас асоциация“ с концерти на открито край басейна на Top Secret.

Телата сами ще се движат на концерта Funky Bones, с който „Брас асоциация комбо“ ни канят на танц край басейна Top Secret

Източник на снимката: фeйсбук страницата на Top Secret

Платена публикация.