„Джаз в Белия дом“ – десетки звезди свириха и пяха за Международния ден на джаза

„Джаз в Белия дом“ – десетки звезди свириха и пяха за Международния ден на джаза

„Джазът се завърна у дома, в Америка!“ – с този поздрав започна приветствието на американския президент Барак Обама в началото на световния концерт за отбелязването за пети път на Международния ден на джаза. Домакин на събитието тази година бе Белият дом. Вокалистите Ди Ди Бриджуотър, Джейми Калъм, Кърт Елинг, Арита Франклин, Ал Жеро, Даяна Крол, Даян Рийвз и Стинг бяха сред участниците в концерта, в който общо се включиха 40 знаменитости.

Ал ЖероАл Жеро

В речта си при откриването президентът Барак Обама напомни за президентската кандидатура на Дизи Гилеспи през 1964 г., който е казал, че първият му указ ще бъде за обявяването на Белия дом за Дом на блуса. „От музика на невидимите тъмнокожи до мейнстрийма, джазът е най-значимият принос на Съединените щати към световното изкуство.“ – каза Барак Обама. Той сподели свои любими моменти – звукът на тишината в музиката на Майлс Дейвис, раздиращата болка в гласа на Били Холидей, задържаният тон от Хърби Хенкок, както и първата си среща с тази музика – когато е бил на 10 години и баща му го е завел на концерт на Дейв Брубек в Хавай.

Крисчън Макбрайд интервюира за предаването си по Националното обществено радио Хърби Хенкок и Ди Ди БриджуотърКрисчън Макбрайд интервюира за предаването си по Националното обществено радио Хърби Хенкок и Ди Ди Бриджуотър

„Джазът е историята на напредъка на САЩ – той е роден в борбите за свобода на афроамериканците, продукт е на многообразието, което определя величието на нашата нация, корените му са в общия език, който ни отвежда до непознати места. Джазът е музика на личното изразяване – ти си на сцената с инструмента си, импровизираш и създаваш общност с другите музиканти, които са до теб. Много смелост има в джаза – той е музика на истината.“ – каза още американският президент.

Ди Ди Бриджуотър, Кърт Елинг, Тромбоун Шорти и Rebirth Brass BandДи Ди Бриджуотър, Кърт Елинг, Тромбоун Шорти и Rebirth Brass Band

Ди Ди Бриджуотър и Ал Жеро след участието си в работилница в Кенеди центърПреди концерта Ди Ди Бриджуотър и Ал Жеро участваха в работилница в „Кенеди център“ – „Изразяване чрез джаза: глас и танц“. „Беше незабравимо!“ – написа тя във фейсбук.

Барак Обама сравни Америка с импровизацията – американците правят нещата по своя собствен начин, вървят напред, даже и пътят да е изпълнен с несигурност, в търсене на доброто и в изява на истинската си същност. „По същия начин непрестанно търсещият дух, напредъкът в опознаването на неизвестни територии са характеристики на нашия свят.“ – каза още президентът.

Даяна КролДаяна Крол

Белият дом бе домакин на световния концерт за Международния ден на джаза в последната година от втория мандат на първия в историята на САЩ тъмнокож президент. Пред публиката на събитието Барак Обама подчерта, че джазът първи премахва сегрегацията и ще доведе до нов етап на диалога и заличаване на границите.

Ал Жеро с Крис Бауърс, Робърт Гласпър и Бен Уилямс в усмихнат миг преди концерта Ал Жеро с Крис Бауърс, Робърт Гласпър и Бен Уилямс в усмихнат миг преди концерта

Пианистите Джоуи Алекзандър, Джон Бийзли (който е и музикален директор), Крис Бауърс, Чик Къриа, Робърт Гласпър, Хърби Хенкок, Данило Перес, Чучо Валдес; тромпетистите Терънс Бланчард и Тил Брьонер; саксофонистите Уейн Шортър и Боби Уотсън; басистите Крисчън Макбрайд, Маркъс Милър, Есперанца Спалдинг и Бен Уилямс; китаристите Бъди Гай, Пат Матини и Лий Ритенауър; барабанистите Браян Блейд и Тери Лин Карингтън; перкусионистът Закир Хюсейн, тромбонистът Тромбоун Шорти и Rebirth Brass Band бяха сред другите участници в събитието.

Джейми Калъм пее...Джейми Калъм пее...

... И интервюира Хърби Хенкок за радиопредаването си по Би Би Си... И интервюира Хърби Хенкок за радиопредаването си по Би Би Си

Водещ на световния концерт за Международния ден на джаза тази година бе почитателят Морган Фрийман. При появата си пред публиката той отбеляза, че джазът е международна форма на изкуството, извисил е милиони. „Говорим различни езици, но всички разбираме езика на джаза – той е символ на междукултурния диалог и взаимното разбирателство.” – каза той.

Хърби Хенкок и Робърт ГласпърХърби Хенкок и Робърт Гласпър

В своето приветствие инициаторът за отбелязването на Международния ден на джаза всяка година на 30 април под егидата на ЮНЕСКО – Хърби Хенкок, акцентира, че джазът илюстрира способността ни да се справяме в живота. „За това трябва да отворим сърцата си и да се уважаваме един друг. На това ни учи джазът – да живеем в мир заедно.“

Всички звезди на финала на концерта изпяха заедно Imagine на Джон ЛенънВсички звезди на финала на концерта изпяха заедно Imagine на Джон Ленън

Хърби Хенкок обяви музикална китка в почит към наследството на Принс, а след това закри концерта със съвместното изпълнение на всички звезди на песента Imgine от Джон Ленън – традиция за световния концерт за Международния ден на джаза.

  • С избрани изпълнения от концерта за Международния ден на джаза сме днес в „Джаз ден“, „Следобедни импровизации“ и „Джаз емоции“.

Снимки: сайта на Международния ден на джаза и фейсбук профилите на артистите