Джаз трио и струнен квартет в новата концертна програма на Мирослава Кацарова „Като в картина на Шагал“

Джаз трио и струнен квартет в новата концертна програма на Мирослава Кацарова „Като в картина на Шагал“

Поредицата концертни програми на Мирослава Кацарова обичайно включва голям диапазон от музика на различни езици, но в най-новия си проект „Като в картина на Шагал” вокалистката селектира основно песни на български език. Джаз ФМ е медиен партньор.

На 25 март от 19:00 ч. в изложбена зала „2019“ към Градската художествена галерия в Пловдив (ул. „Гладстон“ 32) ще бъде изградена специална сцена. Към музиката отново ще има специфичен подход, подобно на другите тематични програми на Мира Кацарова. Този път той изпъква в срещата между джаз триото и струнния квартет. Мирослав Турийски (пиано), Веселин Веселинов-Еко (бас) и Младен Димитров (барабани) ще партнират на Мира, а към тях ще се присъединят Ивелина Христова (цигулка), Диляна Давидова (цигулка), Мария Венкова (виола), Антоанина Юрганджиева (виолончело).

„Като в картина на Шагал“ е заглавието на песен, написана от Румен Тосков-Рупето през 2000 г. за дебютния албум на Мирослава Кацарова – „Бяло в бяло“. За него той създава десет песни в джаз стилистика, а автор на всички текстове е Мира. През следващите години тя пише значителна част от текстовете на своите песни.

В събитието ще бъдат включени и някои композиции от „Бяло в бяло“, нови аранжименти на „Парфюми“ и „Летни улици“, както и нови песни като „Боса нова в градината“. Една от малкото неавторски песни в програмата е бразилската класика „Водите на март“ на Антонио Карлос Жобим, която Мирослава ще изпълни на български език с превода на Зорница Христова.

Характерно за Мира Кацарова е, че музиката винаги е съпроводена от разказ, а историите на песните всъщност позволяват да се надникне зад много по-широк контекст, пълен с интересни музикантски факти и творчески мотивации. Билети за събитието може да намерите в мрежите на Eventim. „Като в картина на Шагал“ се осъществява с финансовата подкрепа на Министерство на културата.

Фотография: Диляна Флорентин