Джаз стандартите и евъргрийните са основата на музикалното майсторство на Evergreen Fest Sofia

Джаз стандартите и евъргрийните са основата на музикалното майсторство на Evergreen Fest Sofia

Нов фестивал ще насърчава младите вокалисти да интерпретират джаз стандарти като основа на своето музикално развитие. Evergreen Fest Sofia е създаден по инициатива на певицата Румяна Коцева и се организира от фондация „Музика Вива”, съвместно с Народно читалище „Д-р Петър Берон 1926 г.“ и Музикално-издателска къща „Студио Артес“, подкрепя се от фондация „Седмица на мира“ на Юджи Мията от Япония и се провежда с медийното партньорство на Джаз ФМ. Тримата членове на журито са вокалистите Камелия Тодорова и Васил Петров и програмният директор и водещ на Джаз ФМ Светослав Николов.

„На мен ми направи впечатление, че повечето конкурси и фестивали в България се ограничават повече в новия стил музика. Младите хора слушат музика, създадена в последните години, което е едностранчиво. От десетина години имам клас по поп и джаз пеене, работя с деца и установих, че няма да е лошо за тях да разширят своя кръгозор, да се информират откъде е тръгнала тази музика, да послушат повече изпълнители. Искам фестивалът да е празник на хубавите стари песни и да заразим младите хора с тези прекрасни мелодии и с посланията им.“ – каза при представянето на фестивала в студиото на Джаз ФМ певицата, преподавател и инициатор Румяна Коцева. Evergreen Fest Sofia е продължение на организираните от нея концерти „Българските евъргрийни“, в които учениците от класа ѝ по поп и джаз пеене в продължение на няколко години представяха последователно емблематични български песни от 60-те до 90-те години.

55 участници от София, Пловдив, Севлиево, Габрово и Благоевград ще се представят с 47 песни на фестивала, който започва в 14 ч. ще завърши с гала концерт от 19 ч. Събитието ще се проведе на 17 февруари в Зала 11 на НДК (кино „Люмиер Лидл“) и е с вход свободен. Фестивалът цели да насочи вниманието на пеещи деца и младежи към стойностните песни от XX век, създадени до края на 60-те години и останали в музикалната история като „вечно млади“. Идеята е те да се запознаят с тях, да ги обикнат и да се научат да ги изпълняват.

„Джаз стандартите и евъргрийните поставят основите на певческото майсторство на устремилите се към бъдеще в музиката в който и да е жанр. Те възпитават в любов към мелодията, развиват способността на вокалистите да суингират, правят ги увлекателни разказвачи на истории. Стъпили на тази стабилна основа, изпълнителите с лекота ще могат да вграждат своя характер и да споделят преживяванията си във всяка форма на музикално изразяване.“ – каза Светослав Николов.

„Неслучайно се наричат „стандарти“ – те са пример как трябва да се направи една песен и какъв да е подходът на авторите. Те са били моята школа в музиката и продължавам да ги пея. Чрез тях запаметяваш красиви мелодии, които можеш да интерпретираш винаги по различен начин, учиш се на гениална поезия, научаваш езика в дълбочина. С една такава песен можеш да разиграеш цял спектакъл.“ – описва стандартите и евъргрийните Васил Петров.

„Основното нещо, което се изисква, когато пееш джаз стандарти, е да имаш много хубава вокална подготовка, да имаш представа какво е суинг. Това е игра на динамика – усещане, което ти, твоето тяло, твоята мисъл, твоята душа изразяват. Много е важно да владееш импровизация – да запазиш линията на стандарта, но да го интерпретираш по различен начин. Артистът излиза на сцената, за да изрази това, което има да каже на хората и да осъществи връзка с тях. Съветвам младите таланти да са търпеливи и много работливи. Всичко става с амбиция и упорит труд.“ – даде посока на развитие Камелия Тодорова.

Именно стандартите я насочват към нейното бъдеще в джаза: „Бях пяла стандарти, за да вляза в Академията, но нямах представа, че ще ставам джаз певица. След като започнах да бъда солист на оркестъра на Консерваторията, реших, че трябва да мина от там. Колегите ми казваха, че трябва да свикна да импровизирам, да слушам какво се случва на сцената. Трябва да се получи синхронност между оркестър и изпълнител, което също се следи от самия изпълнител – неслучайно ти си отпред, солист – водиш, но се и съобразяваш. Накрая трябва да се получи компактно изпълнение.“

Васил Петров сподели своя опит с джаз стандартите: „Не трябва да бягаш тенденциозно от мелодията, само и само да направиш нещо различно от всичко досега. Старая се да науча добре основната мелодия. След това, ако имаш какво да кажеш по тази песен, то идва само в зависимост от това колко опит си натрупал и имаш ли нещо ново да кажеш. Влагаш своите емоции в песента, за да премине тя през теб и да й дадеш своето присъствие.“

В конкурса на Evergreen Fest Sofia участват деца на възраст от 7 до 19 години, разделени по възрастови групи (7 – 9, 10 – 12, 13 – 15 и 16 – 19 год.), както и младежи от 20 до 35 год. В шеста група са дуети, триа и вокални формации. Фестивалът няма конкурсен характер. Всички участници ще получат сертификат за участие. По преценка на журито ще бъдат присъдени поощрителни награди за най-добро комплексно представяне във всяка възрастова група, най-добра собствена интерпретация на песен, най-артистично изпълнение, най-добър английски език, както и включване в гала концерта. Организаторите си запазват правото да учредяват и допълнителни награди.

  • Интервютата на Светослав Николов с Румяна Коцева, Камелия Тодорова и Васил Петров можете да чуете чрез бутона „Аудио“.