Джаз сцената по време на новото издание на Празници на изкуствата „Аполония“

Джаз сцената по време на новото издание на Празници на изкуствата „Аполония“

Концертите от джаз селекцията на Празници на изкуствата „Аполония“ 2015 г. започват на 29 август в Клуб „Аполония“/ Сцена ОББ с изява на музикантите от Tri O Five и Прея.

Световноизвестният Хуан Гарсия - Ерерос ще представи проекта си Normas на 30 август. Колумбийският басист и композитор ще се изяви пред българската публика заедно с международен състав, който включва Стоян Янкулов - барабани, Роберто Кинтеро (Венецуела) - перкусии, Марсио Тубино (Бразилия) - саксофон и флейта, Алехандра Мариа (Колумбия) - цигулка, Марко Крънчич (Хърватия) – пиано и Херберт Майер (Австрия) - хармоника.

Двама от най-известните изпълнители на джаз в България - Васил Петров и Ангел Заберски, ще изнесат концерт на 31 август. Събитието е посветено на 100 години от рождението на Франк Синатра. В джаз вечерите на фестивала ще се включи и триото Теодосий Спасов – кавал, Сандип Батачаря (Индия) - табла и Димитър Бодуров - пиано. Те ще представят Project Pulse - най-новия си проект.

На 3 септември певиците от „Сентиментал суингърс“ - Андрония Попова, Вера Шандел и Десислава Андонова заедно с Михаил Йосифов секстет, ще представят в клуб „Аполония“/ Сцена ОББ своя дебютен албум Cradle Of Love. Музиката на триото е реверанс към времето от 30-те до 60-те години на миналия век и разказва истории, споделя емоции.

Blue Moon: Songs of Billie Holiday - така джаз певицата Мирослава Кацарова е нарекла новата си концертна програма. Концертът на Мира, който ще се проведе на 2 септември, е посветен на 100-годишния юбилей на Били Холидей. Специалните аранжименти на песните от програмата са дело на музикантите Христо Йоцов, Веселин Веселинов - Еко и Мирослав Турийски.

Група „Насекомикс“ - Андрония Попова (вокал и акордеон), Михаил Йосифов (китара), Георги Дончев (бас) и Александър Даниел (ударни), ще представят на 4 септември новия си албум „Великани и джуджета“. Той съдържа 15 песни, записани сред природата, на някои от най-магичните места в България.

В последния ден на фестивала Милица Гладнишка и секстетът на Михаил Йосифов ще поднесат своя музикален спектакъл. Репертоарът включва класически произведения в изненадващи джаз аранжименти, джаз стандарти, както и песни от анимационни филми, също умело преаранжирани.

На снимката: група „Насекомикс“