Джаз саксофонистът Дон Брейдън предава опита си на български музиканти и изнася концерти в София и страната

Джаз саксофонистът Дон Брейдън предава опита си на български музиканти и изнася концерти в София и страната

Свирил с Бети Картър, Уинтън Марсалис, Фреди Хъбард, Тони Уилямс и Рой Хейнс, реализирал и много самостоятелни проекти, саксофонистът Дон Брейдън идва в България, за да предаде уменията си в серия от работилници в София и да изнесе концерти в столицата, в Широка лъка и Хасково.

Дон Брейдън е роден през 1963 г. Той започва да свири професионално на тенор саксофон на 15-годишна възраст. В продължение на много години той е обиколил света, водейки собствени проекти, както и като участник в концерти и албуми на някои от най-големите в джаза. Други акценти в биографията му са композирането на пиеси за Бил Козби, записи за киното и телевизията.

След като почти две десетилетия активно преподава, провеждайки майсторски класове и работилници в училища и университети в Америка и Европа, Дон Брейдън ще бъде в България от 20 до 26 септември за серия от работилници и концерти. Проектът Don Braden for the Next Jazzaration на фондация Groove Atelier, финансиран от Американското посолство в България, включва:

20.09 – Rhythm Section Workshop – Groove Atelier, гр. София, ул. „Петър Делян” №15, 10 – 18 ч.
21.09 – Improvisation Workshop – Groove Atelier, гр. София, ул. „Петър Делян” №15, 10 – 18 ч.
22.09 – Independence Workshop – Groove Atelier, гр. София, ул. „Петър Делян” №15, 10 – 18 ч.
23.09 – Don Braden & The Jazz StandARTs Ensemble – концерт в „Студио 5”, София, 21 ч.
24.09 – Don Braden & The Jazz StandARTs Ensemble – концерт в Националното училище за фолклорни изкуства, с. Широка Лъка, 19 ч.
25.09 – Don Braden & The Jazz StandARTs Ensemble – концерт на фестивала „Хасково джаз”, ДКТ „Иван Димов”, 20:30 ч.

Работилниците са подходящи за всички видове инструменталисти, както и за вокалисти, независимо от нивото и уменията им. Участниците в концертите са Димитър Льолев (алт саксофон), Александър Логозаров (китара), Борис Таслев (контрабас) и Никола Горялов (барабани).

  • Никола Горялов ще разкаже повече при гостуването си в „Джаз ден” в 10:40 ч.