Джаз програмата на „Аполония“ тази година ни среща с български и гостуващи европейски звезди

Джаз програмата на „Аполония“ тази година ни среща с български и гостуващи европейски звезди

Джаз програмата на „Аполония“ тази година включва европейски звезди от Румъния и Франция. Емблематичните джаз вечери в рамките на Празниците на изкуствата ще се проведат между 3 и 10 септември. Още на втория ден (4 септември) Сцена ОББ ще посрещне Тиери Мейяр джаз трио – проект в иновативен музикален жанр, в който Мейяр внася влиянието на своя опит, изграждайки хармонична смес от класика, джаз и уърлд мюзик. Освен Тиери Мейяр на пианото ще чуем Доминик ди Пиаца (контрабас) и Йоан Шмид (ударни).

На 8 септември гостува Теодора Енаке – носителка на Наградата за най-голям принос към джаза на Румъния. Заедно с Теодосий Спасов трио тя ще ни пренесе в света на „Заклинанията“, основан на смесването на народна музика с елементи от джаз и класикa.

Сред българските джаз изпълнители ще слушаме Антони Дончев, Хилда Казасян и The Teachers (Цветан Недялков, Кристиан Желев, Веселин Койчев и Христо Минчев). Милен Киров джаз трио ще ни представи музиката на новото поколение музиканти, съчетавайки българските си корени с европейското и американското си образование. Милен изгражда успешна и динамична кариера на изпълнител, композитор и преподавател, работейки в различни форми и жанрове. С него на Сцена ОББ ще свирят Александър Леков (бас) и Стоян Янкулов-Стунджи (ударни).

На 9 септември Камелия Тодорова ще представи проекта си Midnight Sun заедно с пианиста Живко Петров. Четири дами ще пеят джаз във финалната вечер на фестивала – Белослава, Мирослава Кацарова, Хилда Казасян и Андрония Попова – Рони.

За поредна година генералният спонсор на „Аполония“ – Обединена българска банка – ще връчи и своя специален приз на изтъкнат и заслужил български творец. Той се избира от феновете на официалната фейсбук страница на банката. Наградата тази година отива при Поли Генова.

Повече информация за програмата на фестивала може да намерите тук.