Джаз под звездите на връх Перелик с музиканти от България, Сърбия, Полша и Италия

Джаз под звездите на връх Перелик с музиканти от България, Сърбия, Полша и Италия

Звукът на тишината и на музиката на творци от България, Сърбия, Полша и Италия – на 26 юли под лятното небе на връх Перелик, на 2191 м надморска височина, на откритата сцена и край даряващите светлина и топлина огньове ще се проведе поредното издание на традиционния джазов празник The Sound of Silence. В деветата си среща с публиката еко джаз фестивалът ни представя специално цигуларя Веско Пантелеев – Ешкенази и пианистката Ивелина Казанджиева. В триото на забележителния полски пианист Куба Станкиевич ще чуем Димитър Семов – ударни, и Трифон Димитров – бас. Станкевич е носител на наградата „Оскар Питърсън”, полуфиналист е на международния конкурс за джаз пианисти „Телониъс Мънк”, а авторският му албум Spaces е номиниран за най-добър албум на Полша за 2013 г. На лятната сцена излиза и италианецът Паоло Ди Сабатино със своето трио. Сред музикалните партньори на пианиста са Джон Патитучи, Боб Минцер, Били Кобъм, Джон Абъркромби, Питър Ърскин и много други от техния ранг. И още на Еко джаз фест The Sound of Silence на връх Перелик тази година – победителят в X Factor Жана Бергендорф и Духов оркестър „Барка” – Сърбия.

Център на музикалните изяви ще бъде така наречената Къща на мечките – 150-годишна сграда, изградена от камъни и слама. Част от артистичното пространство са 2000 свещи и 4000 бали сено. След като приключи събитието, балите се разстилат за наторяване по поляните около върха и за запълване на стари коловози.

Входът за джаз фестивала на връх Перелик по традиция е свободен, събитията започват в 20 часа и ще продължат до сутринта, изграден е палатков лагер, а община Смолян е осигурила транспорт. Автобусите ще тръгват в 17:30, 18, 18:30 и 19 ч. от площада пред храм „Св. Висарион Смоленски”, а обратно от връх Перелик – в 23, 24, 1 и 2 ч. Цената на билета в едната посока е 4 лв.

  • Повече ще ни разкаже Павлина Величкова в интервю в 10:40 ч. днес в предаването „Джаз ден”.

На снимката: момент от фестивала на връх Перелик през 2013 г.


Автор на плаката: Минко Димов – САЩ.