Джаз музикантът Веселин Николов бе удостоен с орден „Стара планина“ първа степен

Джаз музикантът Веселин Николов бе удостоен с орден „Стара планина“ първа степен

Създателят на „Бели, зелени и червени“ и на Камерен ансамбъл „Филипополис“ Веселин Николов бе удостоен с орден „Стара планина“ първа степен. Отличието той получи от президента Румен Радев на церемония във вторник. Другите двама наградени бяха лекарят проф. Чавдар Славов, д.м.н., и радетелят за опазване на българския дух в Македония Панде Ефтимов (посмъртно).

С орден на гърдите си Веселин Николов чу думите на президента: „Казват, че там, където думите не успяват, говори музиката. Ако днес ние, българите, успяваме да разбираме езика на джазовата музика, това до голяма степен се дължи на безспорната дарба и амбицията на Веселин Николов. Като създател на първия професионален джаз бенд у нас, той се превърна в един от носителите на свободния творчески дух за цели поколения.“

Саксофонистът Веселин Николов създава първия щатен професионален джаз оркестър у нас на 1 октомври 1971 г. към Младежкия дом в Пазарджик. През годините част от състава са били китаристът Огнян Видев, басистът Пъшо Конов, барабанистът Радул Начков. Формацията новаторски съчетава свободни джаз импровизации с български фолклор. С това и с майсторството на своите изпълнения „Бели, зелени и червени“ са търсени участници във фестивали по цял свят – от Ню Йорк през Варшава и Москва до Делхи.

От името на Веселин Николов, на синовете на Панде Ефтимов и от негово име благодари проф. Чавдар Славов: „За мен тази награда е особено ценна, защото е символ на единението ни като нация – музикант, общественик, лекар – уж разнопосочни пътища, а представени заедно. Виждаме, че сме работили за едно – съграждането и достойнството на Родината. Медалите са върху нашите гърди, в ръцете на децата ни и внуците, но те са и поклон за нашите учители, близки, колеги и приятели, на всички, без които човек не би могъл да съгради нищо в живота си. Те са поклон пред българската държавност и нейните герои. Радвам се, ако образованието, здравеопазването, сигурността, екологията обединяват политическото мислене. Вярвам, че у нас, макар със закъснение, ще победят благородството и добротата, а грубостта и агресията ще останат в миналото. Затова са нужни усилия и както поетът е казал: „Посади фиданка, подай ръка на падналия, прокарай пътека до самотника, изправи се срещу негодника, не оставяй за утре добрите намерения, защото сега повече от всякога за нас е важно да спасим деня“.

Думите на благодарност на Веселин Николов към колегите му са: „За мен всеки един от вас е частица от този висок орден и вие напълно със своя труд и талант сте го заслужили. Заслужавате го и за това, което всеки един от вас е дал от себе си на хората за общото ни дело, както и за това, че ми гласувахте доверието си да бъда толкова време ваш лидер. Всички, надявам се, помните как винаги и колко високо носихме трибагреника на Родината ни навсякъде по света, където сме били. Примерите са неизброими, а това трябва да ни прави и сега заслужено горди.“

Проф. Чавдар Славов, д.м.н., въвежда в урологичната практика над 10 диагностични и над 15 оперативни методики, разработва 320 научни труда, 16 монографии и учебници, 13 рационализации и изобретения. Той заема ръководни позиции в Медицинския университет, Александровска болница и в Министерството на здравеопазването и споделя огромния си опит и чрез активна преподавателска дейност. Той бе удостоен с орден „Стара планина“ първа степен.

Панде Ефтимов участва в патриотични групи, целящи независимостта на Македония, заради което прекарва общо 7 години в югославски затвори. Прокуратурата го обвинява в „българофилство“, за което се предвижда смъртна присъда, но го спасява активната публична защита в западния печат. Панде Ефтимов тайно заснема и уведомява българските власти за откритата каменна плоча с Битолския надпис на цар Иван Владислав. Записва и опазва множество фолклорни материали, допринася за издирването и възстановяването на българските военни гробища. Посмъртно той бе удостоен с орден „Стара планина“ втора степен.

Снимките са предоставени от администрацията на президента